digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Uručene stipendije Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj

Autor: E.S. Decembar 11, 2017 0

Danas je u Gazi Husrev-begovoj medresi upriličena dodjela pedeset i dvije jednokratne stipendije studentima u BiH, koje tradicionalno dodjeljuje Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj

Prisutnima se ispred IZB u Norveškoj obratio Derviš-ef. Varešlija, koji je prenio selame džematlija iz Norveške koji na ovaj način žele podržati mlade generacije u BiH.

“Budite korisni članovi svog društva. Vi ste budući lideri koji trebate preuzeti odgovornost. U Norveškoj Bošnjaci su narod koji imaju procentualno najveći broj studenata. Studij u Norveškoj je izuzetno skup i nakon završenog studija mlade osobe imaju desetine hiljada eura duga državi, dok ovdje, bez obzira na tešku ekononnsku situaciju, nemate duga nakon završetka fakulteta. Ove stipendije su izraz dobrote naših džematlija koji vam žele olakšati studij. Ovo je sedamnaesta podjela jednokratnih stipendija, a dosad je podijeljeno u ove svrhe preko osamsto hiljada norveških kruna”, kazao je koordinator  stipendija Derviš-ef. Varešlija. Varešlija je istakao i projekat kupovine kurbana zahvaljujući sredstvima djece, koja odvajajući novčiće u toku godine u džematu Drammen, kupe nekoliko kurbana koji se podijele u Bosanskoj Dubici s glavnim imamom B. Dubice Safet-ef. Beganovićem, koji je danas, također, prisustvovao dodjeli stipendija.

U svom obraćanju ispred Uprave za vanjske poslove i dijasporu šef Ureda za dijasporu Mensur-ef. Pašalić je iskazao zahvalnost Islamskoj zajednici Bošnjaka u Norveškoj na čelu s glavnim imamom Senaid-ef. Kobilicom, ističući je kao primjer dobro organizirane institucije Islamske zajednice u iseljeništvu.

Zamjenik reisu-l-uleme Husein-ef. Smajić je u svom obraćanju kazao: “Predivan je taj osjećaj našeg džematlije, Bošnjaka da pomaže gdje god se nalazio. Ostao mu je osjećaj da se druži s dobrim ljudima i da dobrim ljudima treba pomagati. Trenutno vama treba pomoć, ali sutra ćete vi niti oni koji ćete pomagati. Najvrjednije je da shvatite da vas je neko jedanput  pomogao u životu. Sjetite se ovih ljudi dovom, ali i svih drugih ko vam je pomogao u životu.” 

Prije samog potpisivanja ugovora o stipendiji, Armin Muzaferija je interpretirao nekoliko ilahija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine