digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posljedice nevremena: Štete na objektima Islamske zajednice

Autor: E.S. Decembar 15, 2017 0

Uslijed jakog vjetra posljednjih dana nastala je šteta na nekoliko objekata Islamske zajednice

Uslijed snažnog vjetra, koji je tokom noći 11. decembra zahvatio Tešanj i njegovu okolinu, nešto iza ponoći srušena je munara Ferhad-begove džamije u Tešnju. Kako je kazao za Preporod Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, munara Gazi Ferhad-begove džamije srušena je od jakog udara vjetra i prilikom pada oštetila je džamijsku sofu i jedan dućan u privatnom vlasništvu koji se nalazio neposredno uz džamiju. Imam Omerbašić izrazio je zadovoljstvo time što nije bilo ljudskih žrtava, naglašavajući da je tešanjska Čaršija noćas ostala bez svoga simbola i da se ne može jutros prepoznati. „Uz Allahovu pomoć Tešnjaci su iz iskušenja uvijek izlazili jači, složniji i spremniji na žrtvu“, kazao je glavni imam Medžlisa Tešanj. Munara je srušena dan nakon obilježavanja Dana grada Tešnja.

Gazi Ferhad-beg je 10. decembra 1558. godine uvakufio svoju džamiju, koja se smatra početkom urbanog razvoja Tešnja. Također, velika šteta je nastala na džamijama u Priluku, Tuholju i Treštenici. Bakarni lim na velikoj kupoli džamije u Priluku, Medžlis Živinice, 11. decembra je potpuno uništen. Nastala šteta na krovu ove džamije se procjenjuje na oko 50.000 maraka. Drugih oštećenja džamije nije bilo. I drvena džamija u Tuholju, Medžlis Kladanj, 11. decembra je oštećena. Za popravak krova džamije u Treštenici, Medžlis Banovići, potrebno je oko 8.000 KM.

Uveliko je oštećen i krov zgrade Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću u površini od oko 550 kvadratnih metara. Bez sumnje, za sanaciju krova će trebati značajna novčana sredstva, pogotovo što će prokišnjavanje uzrokovati štete u velikoj Sali smještenoj u potkrovlju. Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić obišao je Muhamed-ef. Veladžića, imama u bihaćkom džematu Pokoj kojem je požar, koji je izbio uslijed jakog vjetra prije nekoliko dana, prouzrokovao ogromnu štetu na džematskoj kući koja trenutno nije upotrebljiva za stanovanje. Prilikom svoje posjete muftija Hasan-ef. Makić izrazio je zahvalnost džematlijama, koji su se organizirali i ponovo prekrili krov kuće u cilju sprječavanja njenog daljnjeg propadanja.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine