digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Balkan je prirodni put Turske ka ostatku Evrope

Sarajevo, 15. mart 2018. (MINA) – Danas je reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazovića posjetio Nj.E. ambasador Babur Girgin, politički direktor za Balkan MVP-a Turske. Ambasador Girgin se informirao o tekućim projektima Islamske zajednice u BiH i saradnji s institucijama Republike Turske.

Reisu-l-ulema Kavazović je u razgovoru s ambasadorom kazao kako su muslimani u BiH svjesni da pripadaju osmanlijskom kulturnom krugu te da postoje određene snage koje nastoje prekinuti tradiciju dobrih odnosa BiH i Turske. Reisu-l-ulema je kazao kako je važno da muslimani u BiH očuvaju svoj identitet evropskog naroda s islamskom tradicijom koju baštini stoljećima. Ova tradicija je nastala na evropskom tlu i zbog svoje otvorenosti prihvatljiva je za sve narode Evrope. U tom kontekstu je važno sagledavati sve procese koji se tiču muslimana u BiH.

Kada je riječ o odnosima turskih vladinih institucija i Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema je istakao važnost obnove kulturno-historijskog naslijeđa u BiH koje je u korijenu tradicije muslimana u BiH.

Ambasador Girgin je na kraju sastanka kazao kako Turska nastoji obnoviti osmansko kulturno-historijsko naslijeđe, ali da brojni edukativni i kulturni projekti vladinih institucija pokazuju kako Turska pomaže sve narode na Balkanu, koji je njen prirodni put ka ostatku Evrope.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine