digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sjednica Rijaseta: Pokretanje novih postdiplomskih studija na islamskim fakultetima

Sarajevo, 29. mart 2018. (MINA) – Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 44. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Rijaset je primio k znanju informaciju sa sjednice Vijeća muftija i raspravljao o načinima implementacije fetve o institucionalnom prikupljanju i raspodjeli fidje i kefareta. Utvrđena je i konačna verzija Izvještaja o radu Rijaseta za 2017. godinu i Finansijskog izvještaja Rijaseta za 2017. godinu i upućen Saboru IZ u BiH kao nadležnom organu na razmatranje i usvajanje.

Razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Elaborat o pokretanju programa master studija za imame na FIN-u i programa mastera islamskih studija na engleskom jeziku na FIN-u. Postdiplomskim studijem na engleskom jeziku Fakultet islamskih nauka u Sarajevu pravi značajan iskorak ka školovanju imama sa područja čitave Evrope u evopskom i muslimanskom kontekstu i okruženju. Ovim projektom Sarajevo bi moglo postati centar u kojem će se školovati budući, ne samo imami, nego i stručnjaci za islamske nauke iz EU i okruženja.

Također, razmatran je i usvojen prijedlog davanja saglasnosti na Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti pokretanja I ciklusa studija na Odsjeku za inkluzivnu edukaciju IPF-a u Zenici i saglasnosti na Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti pokretanja III ciklusa studija na IPF-u u Zenici.

U nastavku sjednice razmatrano je više prijedloga Ureda za društvenu brigu za dodjelu pomoći različitim kategorijama društva. Na sjednici Rijaset je donio i više drugih odluka iz svoje nadležnosti te rješavao radno-pravni status uposlenika u Zajednici, među kojima su i imenovanje UO Studentskog centra IZ u BiH.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine