digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mostar: Naš dug prema šehidima je očuvanje Bosne i Hercegovine

Autor: H. Eminović Maj 10, 2018 0

U okviru programa 43. manifestacije “Dani mevluda i zikra”, danas je na mostarskim Šehitlucima proučena dova šehidima. Ja-sine i šerif proučili su mostarski imami a dovu pred njihove plemenite duše proučio je mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović. Na ovaj način obilježeno je nekoliko bitnih godišnjica iz novije historije Bošnjaka Hercegovine, početak oružane agresije HVO-a i HV-a, godišnjice ubistva zarobljenih vojnika i oficira u komandi IV korpusa A R BiH, dan zlatnih ljiljana, Dan logoraša

U kratkom obraćanju glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić podsjetio je da se ovaj datum obilježava i kao Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom Prigodnim obraćanjem porodicama šehida, poginulih boraca A R BiH i brojnim građanima Mostara obratio se glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić.

„Okupili smo da se sjetimo žrtve koju su naši hrabri vojnici dali za slobodu ovog grada i njenih stanovnika. Okupili smo se da jasno i nedvosmileno kažemo i pokažemo da ćemo uz Božiju pomoć čuvat sjećanje na njih ali i da ćemo čuvati vrijednosti slobode, pravde, vjerskih sloboda svih ljudi bez predrasuda i segregacija za koje su oni dali ono najvrijednije a to su njihovi životi“, kazao je ef. Maksumić. Naglasio je da bi svi u svojim poslovima obavezama, misijama i poslanjima trebali biti spremni na strpljenje, istrajnost i žrtvu, trebali po uzoru na najčasnije sinove Bosne i Hercegovine biti  najbolji, najpredaniji i najprofesionalniji i nadležnostima koje im pripadaju. 

Sličica Želim Print 

„Šehidi su ovoj zemlji i ovome Gradu, pa tako i nama, dali sve što su imali; svoju mladost, krv, život. Svaki šehidski nišan nosi snažnu i neprolaznu poruku, a to je da su šehidi živi, da oni ne umiru i da ih treba smatrati živim“, rekao je. Prema njegovim riječima dug prema šehidima trebali bi biti stalna briga i napor za očuvanje istine, uzdizanje Božije riječi i svakodnevna borba za očuvanje  Bosne i Hercegovine, u svim njenim dijelovima, značenjima i simbolima. „Ona je zadužbina šehida i danas traži nove gazije“, poručio je. 

Dovi je prisustvovao veliki broj građana Mostara, demobilisanih borca, članova porodica šehida i poginulih boraca, javnih i društvenih radnika. Brojen delegacije iz političkog i društvenog života na kraju su položili cvijeće i odali dužno poštovanje. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine