digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Susreti Mreže mladih: U protekloj godini svaki dan realizirana neka aktivnost

Danas se u punom Domu mladih Skenderija održavaju drugi po redu Susreti mladih Mreže mladih Muftijstava sarajevskog, na kojem prisustvuju koordinatori i predstavnici Mreže mladih iz medžlisa na području ovog muftijstva

Nakon intorniranja himne i učenja Kur'ana prisutnima su se obratili: muftija sarajevski Enes-ef. Ljevaković, savjetnik muftije Abdulgafar Velić, Muhamed Jugo, predstavnik iz Uprave za vanjske poslove i dijasporu, koordinator Mreže mladih Muftijstva sarajevskog Miralem Babjić, a susretima prisustvuju i glavni imami: Medžlisa Sarajevo Kenan-ef. Musić, Medžlisa Olovo Esad-ef. Pepić, Medžlisa Fojnica Edin-ef. Rojo te izaslanici glavnih imama drugih medžlisa.

Muftija Ljevaković je govorio o uspjehu ovog projekta koji ima za cilj okupljanje i razmjenu ideja mladih u cilju unaprjeđenja cjelokupnog društva, a ne samo vjerskog života.

“Mi nismo da vam ovdje vazimo, već iskažemo podršku da svoje projekte sprovedete u djelo i uljepšate svoje okruženje”, kazao je muftija Ljevaković, koji je ukazao i na problem odlaska mladih iz BiH.

Muhamed Jugo je, prenijevši selame direktora Uprave Razima Čolića, podsjetio mlade i na širenje Mreže u druge zemlje gdje žive Bošnjaci i drugi narodi koji surađuju s njima na vjerskom i kulturnom planu, što je rezultiralo formiranjem Mreže mladih u nekim zemljama Evrope, a planira se formiranje Mreže u Australiji i SAD-u.

“Ove godine radionicama u Sarajevu prisustvovalo je 27 mladih koordinatora Mreže mladih iz dijaspore. Nadamo se da ćemo u svakoj zemlji formirati Mrežu mladih”, kazao je Jugo.

Abdulgafar Velić je u svom obraćanju kazao: “Mreža mladih je vaš projekat. Nije ovo samo projekat Muftijstva, već vaš i vi ćete sjediti ovdje na našim mjestima uskoro... Skoro da nije bilo dana u protekloj godini da predstavnici Mreže mladih u nekom od gradova nisu imali neku aktivnost”, kazo je Velić.

U toku programa mladi će razmijeniti iskustva i upoznati jedni druge o projektima koje su realizirali u proteklom periodu, poput edukativnih, humanitarnih i drugih programa, te iznijeti svoje prijedloge za narednu godinu.

‘Mreža mladih’ projekat je i program za mlade Muftijstva sarajevskog. Cilj ovog projekta je uvezivanja džemata, povezivanje mladih, pokretanje brojnih akcija i koordinacija svih aktivnosti. U ovoj fazi projekat ‘Mreža mladih’ uključuje 500 mladića i djevojaka, predstavnika džemata, koji će u naredna tri mjeseca proći tri modula radionica i druženja. U 16 općina/medžlisa u isto vrijeme tokom vikenda organiziraju se radionice i druženja. Grupa od dvadeset istaknutih imama iz svih medžlisa/općina Muftiluka sarajevskog voditelji su radionica kao i koordinatori svih aktivnosti na svom području.

Teme i zadaci koji ovaj projekat postavlja mladima odnose se na prepoznavanje i poštivanje univerzalnih vrijednosti i poruka plemenitog Kur’ana, zatim izgradnja ekološke svijesti, pokretanje humanitarnih akcija, te organiziranje različitih vjerskih i kulturnih sadržaja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine