digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mladi na granici domovine

Autor: A.Đ. Maj 17, 2018 0

Susret mladih Muftijstva tuzlanskog u Odžaku

Medžlisi u Muftijstvu tuzlanskom, kroz različite programe okupljaju hiljade mladih ljudi. Samo halka hadisa u 80 džemata okuplja više hiljada njih. Tokom mjeseca ramazana okupljeni su oko mukabela, na iftarima i druženjima poslije teravih-namaza. I tokom predramazanskih aktivnosti mladi su imali susret u Odžaku gdje se okupilo 350 momaka i djevojaka iz svih medžlisa Muftijstva tuzlanskog. Domaćini susreta, koji je održan u nedjelju 6. maja, bili su Medžlis Islamske zajednice Odžak i Mreža mladih ovog medžlisa. U ovom posavskom gradu, na granici naše domovine, mladi su razmijenili iskustva u radu, imali su sportske aktivnosti i radionice, a na kraju je održan koncert hora Rejjan.

 „Draga omladino, na vama naša domovina ostaje. Ostaje i naš din i vrijednosti po kojima mi jesmo muslimani i muslimanke. Zato smo vam svima zahvalni što ste se uključili u institucije i što pripadate omladinskoj mreži u Islamskoj zajednici, počevši od vaših džemata i medžlisa, pa do mreže na Muftijstvu i cijeloj Islamskoj zajednici. Ova naša Posavina ima svoju ljepotu i vrijednosti. Uz nju je i Podrinje. To su naše granice. A Kur'an nas poziva da čuvamo naše granice. Ne može ni jedan narod bez domovine. Neka svaka naša kuća ima mushaf i sedžadu. Ali neka svaka naša kuća ima i zastavu Bosne i Hercegovine. Treba nam domovina, a domovini treba dobar narod. Vi ćete ako Bog da biti dobra generacija Bošnjaka,“ kazao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Fahrudin-ef. Mujanović, zamjenik glavnog imama, istakao je posebnu važnost okupljanja mladih u ovom posavskom gradu, a glavni imam Safet-ef. Karahmetović je istakao važnost podrške i pažnje koju Islamska zajednica pruža mladima kroz odgoj, obrazovanje, sticanje različitih vještina i  duhovnu izgradnju. Mladima je nekoliko savjeta uputio i koordinator za rad s mladima Muftijstva tuzlanskog hafiz Abdullah Kapo.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine