digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Udruženje studenata FIN-a o radu SPUS-a

Autor: Januar 19, 2019 0

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu izdalo je saopćenje u kojem, između ostaloga, stoji:

"Poštovani studenti, drage kolegice i kolege,

Obraćamo vam se povodom sinoćnje Skupštine Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. Nakon višemjesečne borbe i naših pokušaja sazivanja izborne Skupštine SPUS-a, sinoć smo imali priliku da joj i prisustvujemo. Naime, sada već bivše rukovodstvo SPUS-a nakon godinu i devet mjeseci je odlučilo da sazove izbornu Skupštinu protivno Zakonu o studentskom organizovanju Kantona Sarajevo.

Uprkos tome da su prijavu delegata za Skupštinu, prijem kandidatura i zakazivanje same izborne Skupštine proveli za nepunih 8 dana protivno odredbama Zakona o studentskom organizovanju, i tome da su obrazovali Izbornu komisju u kojoj su izabrani članovi rukovodstva SPUS-a u tom trenutku, također, protivno Zakonu, mi smo odlučili da pristupimo toj Skupštini da još jednom pokušamo, kao vaši predstavnici da iznesemo naše mišljenje te da pokušamo SPUS dovesti na pravi put, put jednakosti i demokratije.

Nakon odbijanja Predsjednika Skupštine, a i Izborne komisije da prihvati legitimne delegate Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, delegati ispred udruženja studenata Masinškog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Muzičke akademije, Likovne akademije i Akademije scenskih umjetnosti, Fakulteta političkih nauka, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Fakulteta islamskih nauka su iznijeli sve nepravilnosti u samom procesu sazivanja Skupštine, prekršene odredbe samog Statuta SPUS-a i Zakona o studentskom organizovanju. Rukovodstvo SPUS-a se oglušilo na sve primjedbe, te je odlučilo da izbornu Skupstinu provede do kraja.

Mi nismo mogli prisustvovati nelegalnoj Skupštini, Skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, Skupštini kojoj prisutvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, te smo shodno time napustili Skupštinu. Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definisano kvotama protivno Zakonu o studentskom organizovanju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu.

Obećavamo vam da ćemo se za naše predstavnike na Univerzitetu boriti do kraja, i da nećemo dozvoliti da nam pojedinci uzurpiraju krovnu organizaciju kao prethodnih godina. Ovo nisu naši predstavnici, i SPUS nije predstavničko tijelo studenata Univerziteta u Sarajevu."

"Također, ispred Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu najoštrije osuđujemo verbalni napad bivšeg predsjednika Merima Serdarevića na našu uvaženu kolegicu Adlu Mulić, kojoj je kazao da treba da se stidi mahrame koju nosi na glavi i da ga je zbog takvih stid što je musliman. Ovim putem upućujemo punu podršku našoj kolegici Adla Mulić i pozivamo sve vas da ovaj post podijelite kako bi prije svega studenti, a i cjelokupna javnost bili upoznati sa stvarima koje se dešavaju u SPUS-u",  stoji u saopćenju koje je objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici Udruženja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine