digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reagiranje: Studenti FIN-a uvažavaju mišljenje i konstruktivno akademsko promišljanje

Autor: Januar 21, 2019 0

Reagiranje predsjednika Udruženja studenata FIN-a Ahmeda Tabakovića na izjave Merima Serdarevića

Poštovani,

Kao predsjednik Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka, imam obavezu odgovoriti na navode pojedinih osoba u vezi sa posljednjim dešavanjima vezano za održavanje Skupštine SPUS-a. Prije svega, želim se ograditi od istupa bilo koje političke partije i kazati vam da nisam član nijedne političke partije! Također, želim se ograditi i od mogućih zloupotreba ovog teksta! Osobno, protiv osoba koje ću pomenuti u ovom tekstu nemam ništa, već protiv načina na koji rješavaju određene stvari.

Bivši predsjednik SPUS-a, Merim Serdarević, je prije početka izborne Skupštine verbalno napao kolegicu Adlu Mulić, govoreći joj da nije dostojna mahrame koju nosi, I da se on zbog takvih stidi što je musliman! Tome je prethodila kraća diskusija vezana za regularnost rada Skupštine i izbora. Stoga, smatram da argumentovana pitanja vezana za pomenute teme i neslaganje oko istih ne mogu biti razlogom za ovakvu izjavu, koju najoštrije osuđujem, prije svega jer je uvažena kolegica Adla Mulić istinsko oličenje savremene žene muslimanke, koja je istinski borac za studentska pitanja. Istu tu noć, kolega Serdarević je lupao šakom o sto, izlijevajući svoj bijes, te izbjegavajući odgovoriti na konkretna pitanja koja su mu bila upućena. Kolega Serdareviću, zašto se ni u jednom trenutku niste udostojili odgovoriti na naša pitanja? Također, zanimljivo je pogledati I posljednji dio njegovog demanta, u kojem navodi da “sam upravo ja borac za vjerska i građanska prava svih građana Bosne i Hercegovine na svakom njenom pedlju, a posebno Bošnjaka i muslimana.” Recite mi da li je borba za prava fotografisanje sa ljiljanima ispred Ferhadije u Banja Luci? Da li je borba za prava napraviti problem glavnom imamu i medžlisu zbog te fotografije?

S druge strane, kolega Haris Zahiragić je u svom istupu kazao sljedeće: “Zastrašujuće je kakav se koordinisan politički i medijski napad vrši na novog predsjednika SPUS-a. Zanimljivo je da u istom paralelno učestvuje udruženje studenata Islamskih nauka, Preporod, Avaz, podmladak "Naše stranke" i nekih drugih stranaka, aktivisti raznih NVO koje se finansiraju iz inostranstva i koji su uposleni kao novinari na privatnim televizijama.” Želio bih da kolega Zahiragić pronađe barem jedno slovo u zvaničnim istupima 13 asocijacija, a posebno u istupima Udruženja studenata FIN-a, u kojem napadamo trenutnog predsjednika SPUS-a! Nažalost, a to nam je poznato i od ranije, kolega Zahiragić zaobilazi suštinu problema i govori o nebitnim stvarima. Suština problema, poštovani kolega, jeste regularnost i legalnost rada SPUS-a, te pitanja koja smo postavili na Skupštini, koja ste probali zaobići, često se dovodeći u kontradikciju. Također, interesuje me, zašto je Predsjednica Izborne komisije članica političke partije? Isti Preporod, kojeg Zahiragić spominje je sutradan objavio demant kolege Serdarevića, tako da nema smisla govoriti o napadima Preporoda u tom kontekstu. Molim Vas, uvaženi kolega, da ubuduće barem ispravno napišete naziv našeg Udruženja.

U daljem tekstu Zahiragić piše: “Najviše kritika upućuju mu na osnovu prezimena koje je egipatskog porijekla. Neki su toliko otišli daleko da ga nazivaju Bin Ladenom ili teroristom. Islamofobija i fašizam kakav nisam ni mogao slutiti da stanuje ovdje i to me razočaralo, ali nije obeshrabrilo.” Kao musliman i građanin ove države najoštrije osuđujem sve komentare koji vrijeđaju kolegu Hamzu Vahida El-Dina i pozivam sve ostale da učine isto. Mi želimo otvoreno razgovarati, pokazati da nismo ono za šta nas držite, ali priliku za to nam ne pružate!
Pored svega navedenog, najteže mi padaju napadi na instituciju Fakulteta islamskih nauka i Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka. Dragi moji, pozivam vas da dođete na naš Fakultet i u naše Udruženje, te vidite da smo normalni ljudi, da je FIN institucija na kojoj se uvažava mišljenje i konstruktivno akademsko promišljanje. Volio bih da se KOLEGE KOJI OSUĐUJU BUDUĆU ULEMU, koja NIJE i NEĆE potpasti pod razne političke utjecaje kao što bi neki željeli, bolje upoznaju sa studentima FIN-a. Očigledno je da smo trn u oku jer smo odvažni u kritičkom promišljanju stvarnosti koja nas okružuje, želeći ono najbolje grupi koju zastupamo!

Pitam vas, zašto u svojim istupima niste odgovorili ni na jedno postavljeno pitanje? Pitam vas, zašto se toliko bavite sporednim pitanjima i niste u stanju ponuditi jasne dokaze? Pitam vas, zašto promovišete nacionalno-vjerski identitet tamo gdje bi se trebala promovisati priča o nauci, studentima i njihovim obavezama, pravima i odgovornostima? Pitam vas, da li se usuđujete odgovoriti na pitanja 13 asocijacija?
Pozivam vas da ostavite osuđivanje drugog i drugačijeg zbog njegovog imena, porijekla, drugačijeg mišljenja i mjesta stanovanja. Pozivam vas da se kanimo upliva političkih partija koje žele manipulisati mladima! Pozivam vas, da se bavimo suštinskim, a ne marginalnim pitanjima!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine