digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Učenički rad: Ti si ruža džennetska

Autor: Ahmed Karahasanović Januar 02, 2018 0

Legoh učeći dovu: O moj Gospodaru dozvoli mi da usnijem Poslanika Muhammeda a.s.,o moj Gospodaru obraduj me.“

Zamišljao sam te, o Božiji Poslaniče...  Sa dugom crnom kovrdžavom kosom i bradom sanjao sam te u Džennetu. Izgledao si baš onakav kakvog te je opisao posljednji halifa Alija r.a. Sav blistajući od nura i okružen odabranim ashabima, sjedio si na jednom bijelom kamenu. Oko tebe je bilo veliko polje divljih crvenih ruža. Ali, čemu svo to cvijeće o Pejgambere kada si ti sam, najljepši ukras Dženneta. Onaj tko je tebe vidio, barem i na sekundu mogao je osjetiti posebnu magiju. Moja želja je o Resule da te vidim u snu pa makar i preselio na ahiret. Samo da ugledam tvoje prelijepe oči i mubarek lice. Poslaniče, kada bi se moja žudnja, čežnja i ljubav mjerila prema tebi gdje bi joj bilo kraja. Resule, tuga me izjeda. Zašto nisi prihvatio uvjet od Stvoritelja, da živiš do Sudnjega dana. Ti si izabrao susret sa Gospodarem. Da si prihvatio vječni život, kako bi to lijepo bilo. Da si živ u mom vremenu.

Poslaniče, sanjao sam u snu Sudnji dan. Bio je trenutak suđenja. Na desnoj strani iz daljine vidio se Džennet a na lijevoj strani se vidio Džehennem. Tresao sam se od straha, misleći o mojim djelima i o tome gdje ću otići. Drhteći od straha, unutar sebe sam govorio: „Džennet ili Džehennem, gdje ću?“ O Resule, sanjao sam da me je Svemogući uputio u Džehennem. Zebanije su me pratile vatrenim bičevima. Oko mene je bilo krika grješnih ljudi, ali sam u tom trenutku bio i ja jedan od njih. Od straha sam te dozivao:“Gdje si Resule!“ Gorivši u vatri, probudio sam se sav znojav kao da sam se kupao u moru. Opet sam utonuo u san Poslaniče, sanjao sam da Uzvišeni Allah dž.š., naređuje melekima:“Vodite ga  do vrata Dženneta.“ Došavši pred njih ljubio sam prag vrata i ruke Ridvanu. Ulazeći u Džennet, stezalo me je nešto u prsima, tačnije u predjelu srca. A ta bol Resule, predstavljala je tvoju prisutnost i tvoju blizinu.

Hodajući baščama prelijepog Dženneta, pratio me je cvrkut ptica i mamila me tvoja blizina. Prošavši nekoliko koraka ugledao sam te. Ugledao sam to prelijepo lice koje je blistalo od nura. Ugledao sam te Resule, ali iz daljine. Nisam imao hrabrosti prići tebi i tvojim odabranim ashabima. Kako bih ja, mali rob Allaha dž.š., i sljedbenik Poslanikovog ummeta, mogao prići ljudima koji su kod Allaha na najvišem položaju. Tamo gdje sam vidio tebe o Poslaniče i tvoje ashabe raslo je polje divljih crvenih ruža. Okrenuo sam se i otišao. Razmišljajući u hladu jednog velikog, raskošnog, lijepog drveta došao sam do hrabrosti da priđem tebi o Muhammede, pa makar me i odvojili od tog mjesta. Odlučnim koracima krenuo sam ka istom mjestu gdje sam te vidio. Međutim ugledavši te opet, strah mi je prešao u kosti. Sporim i sitnim koracima prilazio sam ti o Resule. Došavši do tebe i tvojih ashaba jedan od njih, a to je bio Omer r.a., reče: „Kuda si krenuo?“ Odgovorio sam: „Došao sam na trenutak da vidim Resula, da mu poljubim džube i ruku, ako dopuštate.“ Nasuprot Omera, sjedio je najbolji prijatelj Poslanika, Ebu Bekr r.a., koji je gledajući me, davao pozitivan odgovor. Ashabi su bili ispred velikog polja ruža, a Resul je bio unutar. Ulazivši u polje, zbunjeno i sa strahom sam te tražio Resule. „Našao sam te, našao sam te Resule!“, povikao sam. Kleknuo sam na koljena i čekao da se okreneš Poslaniče. Taj trenutak koji sam uvijek zamišljao, bio je veoma strahovit. Strah mi je prolazio kroz tijelo a žudnja za tim da se okreneš bila je veća od straha. Napokon si se okrenuo. Ugledavši tvoje lice, kao da sam zaslijepio. Kao da mi je jak vjetar puhnuo u lice, a srce mi je sve jače i jače kucalo. Tvoj milozvučni glas koji je izgovarao selam je bio jedina stvar koja mi je trebala u tom trenutku. Ljubivši ti džube i mubarek ruke, probudio me je ezan za sabah-namaz. Sabah sam dočekao sa osmijehom na svom licu. Nadam se Poslaniče da ću opet imati ovakav san. Muhammede, ti ukrašavaš bašče Dženneta i puniš ljubavlju srca ljudi.

I zaista Resule, Ti si ruža Džennetska!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine