digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zapis o Sead-efendiji Hodžiću

Autor: Emir Hasanović Februar 12, 2018 0

Merhum Sead-efendija Hodžić

Teško jutro

Zove me prijatelj nakon prvog sabaha u 2018. godini,  i kaže: „Požuri u džamiju, efendiji nije dobro.“ Gledam u sahat. Pokazuje 7:21. Oblačim se ponovo. U autu razmišljam, da li je neka šala, ili „fora“ da odemo na poslijesabahsku kahvu?

Ulazim u džamiju. Vidim ga leži. Opet sebi govorim: Stvarno su originalni, častit ću ih kahvom. Zaslužili su.“ Prilazim mu i govorim: „Uredu je. Skonto sam. Da si bolestan, već bi ljudi zvali hitnu.“

Međutim,  sav umoran i preznojen reče mi: „Emire, ne zovi hitnu. Dobro sam.“

Ipak, nazvao sam hitnu pomoć. Ubrzo stižu medicinski radnici. Iznosimo ga iz džamije. Zadnji pogled u džamiju upro, zadnje dahe pred džamijom uzima. Rastajemo se pred sanitetskim vozilom. Nakon nekoliko minuta sa Ovim svijetom se oprosti.

Zovem njegovu suprugu Eminu, koja je uglavnom s njim išla na sabah-namaz i koju je puno volio. Često bi je u društvu ushićeno spominjao. Brzo dođe. Uđe da ga vidi. I ona ubrzo zaplaka.

 

Dan dženaze

U utorak, 2. januara 2018. godine gasul mu u suzama obaviše Hilmo-efendija Zlatić i Hakija-efendija Muminović, njegovi medresanski drugovi. Ostali imami mu dvije hatme u džamiji na Ivicima proučiše.

Nakon podne-namaza, glavni imam Medžlisa IZ Brčko mr. Mustafa-efendija Gobeljić prisutnima se žalosnim glasom obratio. Mustafa-efendija je kao njegov prijatelj, kolega i nadređeni, vjerovatno najbolje znao kakvu „pčelu radilicu“ je u kolektivu izgubio.

Dženazu je predvodio muftija tuzlanski mr. Vahid-efendija Fazlović. Nakon čega je biranim riječima pohvalio plodonosno djelo koje iza sebe Sead-efendija ostavi.

U kabur ga spustiše njegova rođena braća Nedžad i Senad. Zatim mu kolege imami sjetnim glasovima kur'anske odlomke nad mezarom proučiše.

Kakav je Sead-efendija bio?

Dan nakon dženaze, dolaze mi na jaciju-namaz trojica prijatelja od Sead-efendije, i kažu: „Duže vremena smo se nedjeljom sa Sead-efendijom družili. Naučili smo s njim kur`ansko pismo. Zatim smo učili hatmu. Međutim, zadnju nedjelju (noć pred njegovo preseljenje) niko od nas nije mogao na druženje doći, a ostalo nam je samo još šest stranica kako bi cijelu hatmu proučili. Mi hoćemo s nekim da dovršimo hatmu, pa da je Sead-efendiji kao hediju pošaljemo.“ Mnogo takvih „trajnih“ djela je za sobom ostavio, među kojima su: neproklanjana potpuno sređena džamija na Klancu i neuseljena vakufska kuća.

 

 

Biografija

Hodžić Sead-efendija, sin Halila i Nadire, rođene Čandić, rođen je 7. oktobra 1974. godine u Šatorovićima kod Brčkog. Mekteb je pohađao pred muallimom Muhamed-efendijom Bašićem, kao i osnovnu školu u rodnom mjestu. Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka završio je u Sarajevu. Diplomski rad na fakultetu odbranio je na temu „Sultan Abdul-Aziz, njegovo vrijeme i džamije u Bosni i Hercegovini.“ Oženjen je Emina-hanumom Terzić, rođenom 17. februara 1977. godine, kćerkom Enesa i Esme, iz Gračanice, sa kojom ima sina Haruna i kćerku Nadiju. Emina-hanuma je završila Gazi Husrev-begovu medresu.

Sead-efendija je radio, godinu dana, honorarno kao imam 1995./96. u džematu Avdibašići, Medžlis IZ Tuzla, zatim dvije godine, od septembra 2000. do septembra 2002. kao vjeroučitelj u osnovnim i srednjim školama u Brčko Distriktu. Prvi džemat u kojem aktivno radi od 1. septembra 2002. godine u svojstvu imama, hatiba i muallima je Brezovo Polje. Istina, bilo je ovo veoma složeno i teško vrijeme. Naime, ovo je vrijeme povrataka Brezopoljaca u rodno mjesto, koji su punih deset godina kao prognanici živjeli u izbjeglištvu na području slobodnih brčanskih teritorija, tuzlanskog kantona i zemalja diljem svijeta.

Sead-efendija se veoma brzo snašao u novoj sredini, te angažovao džematlije na mnogim poslovima, kao: renoviranje imamskog stana i mekteba u kojem će stanovati i organizovati vjerski život, čišćenje i otkopavanje temelja srušenih džamija u toku agresije na R BiH, i to temelja Azizije 7. maja 2003., dok su zvanični radovi na izgradnji Begove džamije počeli 29. juna 2003. godine, čišćenje i ograđivanje harema, izgradnja Begove džamije čije otvorenje je bilo 30. jula 2005. godine, izgradnja gasul-hane 2008.-2010., početak izgradnje Azizije džamije 4. septembra 2007. godine. Bio je aktivan u organizacionom odboru vjerske, kulturne i sportske manifestacije Brezopoljsko kulturno ljeto – koja se održava u julu mjesecu svake godine. Redovno je u znak sjećanja na progon Brezopoljaca 17. juna 1992. godine obilježavao manifestaciju pod nazivom Dani bola u Brezovom Polju. Sead-efendija je bio imam u Brezovom Polju, od 1. septembra 2002. do 1. augusta 2010. godine. Nakon odlaska iz ovog džemata postavljen je na dužnost imama, hatiba i muallima u džematu Klanac, Medžlis islamske zajednice Brčko.

U novoformiranom džematu Klanac, aktivno učestvuje u gradnji džamije i vakufske kuće čije se otvorenje i useljenje uskoro očekuje. U istom džematu je ispustio svoju plemenitu dušu nakon sabah-namaza prvog januara 2018. godine.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine