digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kuhinjska so u svakodnevnoj ishrani

Autor: Adna Zulić Avgust 16, 2019 0

Kuhinjska so (natrijum hlorid) sadrži mineral natrijum koji je potreban organizmu i potrebno je voditi računa o njegovom optimalnom unosu. Natrijum u organizmu zadržava tečnost, tj. organizam bi se bez ove korelacije soli i tečnosti osušio. Natrijum u organizmu održava balans između tečnosti unutar ćelije i tečnosti izvan ćelije. Također, natrijum u organizmu održava određen stepen kiselosti.

Sportisti i radnici na teškim fizičkim poslovima koji znojenjem gube velike količine soli iz organizma moraju taj gubitak nadomjestiti pripravcima za rehidraciju koji, uglavnom, sadrže izbalansirane doze soli, sode bikarbone i manju količinu šećera. 

So je veoma korisna organizmu, međutim, optimalne količine dnevnog unosa soli jesu 5 do 6 grama i prekoračenje ove mjere može dovesti do znatnog povećanja krvnog pritiska.

Konzumiranje veoma slane hrane je opasno i može dovesti do narušenog zdravstvenog stanja, povećanog pritiska i oštećenja bubrega pa je zbog toga preporučljiva korekcija ove nezdrave navike. Stručnjaci kažu da je potrebno 15 do 20 dana kako bismo se odvikli od pretjeranog soljenja hrane. Uzevši u obzir zdravstvene benefite umjerene konzumacije soli, vrijedi pokušati korigovati naviku. Također, danas je moguće nabaviti so na bazi magnezijuma ili kalijuma koje su veoma ukusne, a neškodljive.

Rastvor kuhinjske soli i tople vode možemo koristiti za ispiranje usta i grgljanje kod bolova i upala zubnog mesa ili grla, kao kupku za umorna stopala, kao oblogu na uganuće ili otok.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine