digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Suh zrak u sobi tokom sezone grijanja

Autor: A. Zulić Novembar 06, 2015 0

Zimi su posebno učestale prehlade, gripe i hunjavice, a suh zrak doprinosi isušivanju kože i respiratornih organa, javljaju se glavobolje i slabost organizma, umor, razdražljivost, nervoza i otežana koncentracija.

 

 

Tokom hladnih dana grijemo sobe u kojima boravimo da bi nam bilo što ugodnije, međutim, pretjeranim zagrijavanjem dolazi  do isušivanja zraka.

Veoma je bitno održavati optimalan nivo vlažnosti zraka u prostorijama. Provjetravanje neće pomoći jer  je zimi vani zrak suh, često zasićen smogom i česticama iz dimnjaka, a pri tome ćete i dodatno ishladiti prostoriju.

 Rješenja se nude u obliku  ovlaživača zraka i raspršivača vodene pare. Postoje u ponudi bolje opremljenih marketa. Problem možete riješiti i tako što ćete na radijator ili peć, staviti posudu sa vodom koja će lagahno isparavati. Ako u vodu dodate i kap- dvije mirisnog ulja lavande ili bora prostor će dobiti dodatnu vedrinu.

Pomoći će i sobne biljke koje će oplemeniti prostor, ovlažiti zrak u sobi, obogatiti ga kiseonikom i upiti štetna isparenja iz plastike.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine