digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sadnja ruža u jesen

Autor: Novembar 18, 2015 0

Planiranje novog ružičnjaka može da bude pravi izazov. Pošto je jesen odlično vrijeme za sadnju ruža, uz malo znanja i truda, to može da bude vaša najbolja investicija za slijedeće ljeto. Ruže mogu da se sade i presađuju do duboke jeseni, sve dok se zemlja ne smrzne. 

Ako imate stari zasad ruža koji želite da obnovite, nikako nemojte saditi nove sadnice na ista mjesta. Novu ružu pomjerite bar pola metra od mjesta na kome je bila prethodna. Biljku sadite isključivo kad je zemlja suha i dobro ocijeđena i to u zemlju koju ste pomiješali sa đubrivom. Kad se biljka posadi u jesen, obično zima nastupi tek kroz mjesec ili dva, pa korijenu ostaje dovoljno vremena da počne da ožiljava.

 Ružu možete imati i u saksiji na terasi

Ako sadnici osigurate da se korijen nesmetano razvija, uživaćete u svom malom ružičnjaku i na terasi. Preko zime posudu i biljku zaštitite od hladnoće stiroporom, starim novinskim papirom i sve prekrijte sargijom, platnom za vreće.

Ruže nemojte saditi ako na terasi nemate dobro strujanje vazduha i osam sati sunca ili jake svjetlosti. Posude u kojima želite da uzgajate ruže moraju da budu dovoljno duboke i široke, zbog toga što je korijen kod ruža veliki i razgranat.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine