digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sunećenje smanjuje rizik od HIV-a za preko 60%

Autor: Nedim Botić Decembar 15, 2015 0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je na svom portalu objavila da obrezivanje (sunećenje) muškaraca može smanjiti rizik od dobijanja heteroseksualno prenosive HIV-infekcije za oko 60%.

 

Tri kontrolne studije su pokazale da je obrezivanje sigurna procedura ako se obavi u adekvatnom okruženju i od strane zdravstvenih stručnjaka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje obrezivanje muškaraca kao efikasan tretman koji omogućava zaštitu od HIV-a u zemljama i regijama s epidemijom heteroseksualnog HIV-a, visokim stopama oboljelih i niskom stopom obrezivanja kod muškaraca.

Prethodna istraživanja kanadskih naučnika su utvrdila da muškarci koji su bili obrezani kao bebe imaju 14 posto manje izglede razviti rak prostate, dok znatno niži rizik imaju oni muškarci koji su se na ovaj korak odlučili poslije 35. godine. Oni, naime, imaju 45 posto niži rizik od raka prostate. Jednako tako, muškarci crne boje kože bili su čak 60 posto zaštićeniji!

Do ovog su zaključka stigli istraživači Univerziteta Quebec nakon što su analizirali podatke gotovo 1.600 muškaraca oboljelih od raka prostate te jednakog broja zdravih ispitanika. Također, muško obrezivanje može imati i pozitivan učinak na zdravlje žena i smanjiti rizik od razvijanja raka grlića maternice.

Izvor: http://www.who.int/

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine