digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Njega lica i ruku zimi

Autor: Februar 05, 2016 0

Na izgled naše kože utječu mnogi faktori kao što su genetika, hrana i piće, boravak na zraku i suncu, upotreba deterdženata i kozmetike

Hrana i piće

Suha i naborana koža znak je da ste dehidrirali- povećajte unos čiste vode!

Masna i teško probavljiva hrana uzrokuje dodatno mašćenje kože te pojavu tamne kože podočnjaka. U zimskom periodu hrana je, uglavnom, 'teška' i na tanjiru oskudijeva povrće.  Razlog za to jeste i nedostatak svježeg voća i povrća. Tek nakon temeljitog čišćenja i obrade voća i povrća, koje nije sezonsko, možemo računati na to da je veliki dio pesticida i konzervansa uklonjen.

 

Boravak na čistom zraku

Boravak u zagušljivim prostorijama šteti cjelokupnom organizmu, zdravlju i imunitetu. Koža je najveći organ, koža diše i samim tim je najviše na udaru štetnih čestica čađi i smoga kojima smo okruženi. Priuštite sebi izlet u predjele gdje je zrak čist. Već iznad 600 metara nadmorske visine zrak je rjeđi i čestice smoga se teže kreću, ostaju u dolini. Na čistom zraku, bogatom oksigenom, veoma brzo se obnavlja  krv, stare čestice kože odumiru i cjelokupan proces regeneracije kože traje znatno kraće nego inače.

 

Sapuni

Međutim, higijena je posebno bitna u hladnim danima i na takav bi način pospješili raznošenje mikroorganizama i širenje virusa. Odaberete blage sapune, obogaćene hranjivim sastojcima i sa Ph vrijednosti ne više od 7.

Za svakodnevne poslove koji podrazumijevaju često kvašenje ruku i korištenje deterdženata koristite zaštitne rukavice.

 

Kozmetika

Za kvalitetno prihranjivanje i njegovanje kože bitno je prvo uraditi piling, uklanjanje naslaga mrtve kože, masnoća i prljavštine. Sredstvo za piling možete napraviti i sami koristeći ulje badema, kokosa ili masline kao bazu uz dodatak neke vrste mehaničkog čistača za šta će vam poslužiti so, šećer, palenta ili talog od kahfe. Umijte se mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu. Izuzetno poželjne su kreme sa dodatkom vitamina E i D. U tu svrhu mogu poslužiti i uljane D3 kapi koje možete kupiti u apoteci.

Izbjegavajte korištenje debelog sloja kozmetike i agresivnih preparata.

 

Ukoliko planirate odlazak na planinu, obezbijedite sebi sunčane naočale, tople rukavice, a krema sa faktorima zaštite od UVA i UVB zračenja nije na odmet ni zimi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine