digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Da li ste meteoropata?

Autor: Adns Zulić Mart 21, 2016 0

Meteoropata je osoba koja osjeti izvjesne bolove ili promjene u organizmu, na koži ili u raspoloženju, a vezane za promjenu vremena. Naši roditelji, djedovi i nane, su provodili više vremena vani, u polju, bašti ili u putu do fabrike i firme

Pri tome su bili izloženi vremenskim uvjetima i promjenama, te se u skladu s tim promjenama njihov organizam učio prilagoditi, a promjene raspoloženja, u i na tijelu su bile manje izražene. Današnji čovjek više vremena provodi u zatvorenim prostorijama, kod kuće ili u firmi, put između doma i firme prelazi u zatvorenom automobilu ili javnom gradskom prijevozu, gdje su uvjeti i klima prilagođeni i nisu podložni naglim promjenama. Tako se ni organizam ne uspijeva naučiti na promjene niti im se prilagoditi. Na skoro svaku promjenu vremena osjećamo  glavobolje, kostobolje, mučnine, anksioznost, potištenost, depresiju ili stres koji se čak manifestuje pojavom osipa na koži. Promjene godišnjih doba donose alergije, promjene na koži i kosi, pa i promjene u cjelokupnom imunološkom sistemu.

Kako ublažiti simptome meteoropatije?

Ponovo je na vrhu prioriteta zdrava i umjerena ishrana, unos dovoljne količine tečnosti, tjelovježba. Poželjno je što češće boraviti na otvorenom, u prirodi, bez obzira na vremenske prilike. Pješačite kad god je to moguće i nastojte uživati u svakoj vremenskoj promjeni i pri tome svoje misli fokusirati na lijepe i pozitivne karakteristike svake vremenske prilike ili promjene.

*Bolesnici, kojima promjena vremena dodatno otežava psiho- fizičko stanje, posebno bi trebali obratiti pažnju da redovno uzimaju propisanu terapiju. Ukoliko ne bolujete i ne koristite od liječnika propisanu terapiju, tegobe možete pokušati ublažiti biljnim čajevima koji smiruju i opuštaju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine