digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odgoj: Pohvale i nagrađivanje djece za uspjeh

Autor: Adna Zulić Juni 02, 2016 0

Mnogo je načina i metoda pružanja podrške djetetu kada želimo da njegov uspjeh bude dugotrajan. Prvo je veoma bitno dati djetetu do znanja da je njegov napredak uočen i da se ponaša upravo kako je poželjno.

Kao odgajatelji trebamo prepoznati smjer kojim dijete želi da ide, čime želi da se bavi, i podržati ga, pri tome ne zadajući mu nedostižne ciljeve. Nakon postignutog uspjeha mora uslijediti adekvatna nagrada.

U mjesecu maju provode se završni ispiti u mektebima, hatme. To je ujedno i idealna prilika da svako vrijedno, čestito i uspješno dijete bude pohvaljeno, pred roditeljima, kao dika i ponos, i pred vršnjacima i prijateljima, kao uzor u ponašanju. Muallimi u mektebima nagrađuju djecu na razne načine, to je često organizovanje druženja za djecu i roditelje, izlet sa mektebskom djecom, podjela paketića i novčane hedije za najuspješnije. Podjela diploma, pohvala i zahvalnica djeci za razna dostignuća također je lijep način da se naglasi postignuti uspjeh. Postavljanje tih diploma na oglasnu tablu džamije, također služi na čast i ponos roditeljima i prijateljima, a uzor ostalima.

Interesantan primjer je dječaka Ajdina iz sarajevskog džemata Nahorevo, koji je polaznik 4. mektebske godine u mektebu Nahorevo kod imama Suad - ef Balića. Odličan je učenik u školi i mektebu. Trenira košarku i plivanje. Predstavljao je mekteb Nahorevo na takmičenju MIZ Sarajevo u disciplini kiraet-mlađi uzrast, te učestvovao na 4. mitingu u plivanju sarajevskih mekteba ove godine.

Ono što posebno ovog vrijednog učenika u školi i polaznika mekteba svrstava među najbolje jeste da Ajdin u toku četiri mektebske godine, koliko pohađa mekteb Nahorevo, nije imao ni jednog izostanka sa mektebske nastave.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine