digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Korisni kukci i životinje

Autor: Adna Zulić Juni 14, 2016 0

Čovjek ima urođen strah od mnogih insekata i životinja i zbog toga ih nastojimo udaljiti iz našeg životnog prostora tako što im uništavamo staništa, gnijezda, ili ih čak nemilosrdno istrjebljujemo.

Pored toga što je svako živo biće s razlogom stvoreno, Allahova je kreacija, ima svoje mjesto u lancu ishrane, mnogi od njih su i veoma korisni u našem vrtu. Ose se hrane gusjenicama koje uništavaju listove biljaka, ukoliko se ose razmnože pretjerano, pojave se pauci koji se hrane osama. Bubamare su vrijedni saveznici u borbi protiv biljnih uši, cvijetne muhe oprašuju biljke, uholaže- nepravedno osuđene da ulaze ljudima u uši, u vrtu su veoma korisne jer se hrane mnogim štetnim insektima.

Među korisnim životinjama tu su ježevi, gušteri i zmije. Ježeve, pa i guštere, donekle tolerišemo u vrtu znajući da se hrane puževima, sitnim kukcima i sličnim nametnicima. Prema zmijama međutim, gajimo popriličan animozitet. Najveći uzrok strahu jeste neznanje i nedovoljna informiranost o zmijama. U BiH postoji 13 vrsta zmija, samo tri od njih su otrovne. Otrovnice su poskok, šarka ili šargan, i balkanski šargan. Zmije otrovnice žive na većim nadmorskim visinama, hladnokrvne su životinje pa zbog toga preferiraju toplija mjesta, kamenjare i tek pokošene livade. Šargan i balkanski šargan nisu smrtonosno otrovni dok poskok jesteو ali opet jedino u situaciji da, prilikom ujeda, ubrizga veću količinu otrova, što je moguće samo u proljeće kad se zmija budi iz hibernacije i posjeduje veću zalihu otrova. Nakon ujeda bilo koje zmije potrebno se što prije javiti doktoru.

Najčešća zmija u vrtu jeste smuk, smukulja, veoma korisna u borbi protiv glodara. U narodu postoji izreka da tamo gdje živi smuk, u prečniku od 300 metara nema miševa. Smuk nije agresivna zmija i ne napada osim ako se osjeća ugrožena. Zmije se boje nas više nego mi njih. Prilikom susreta sa zmijom, odmaknite se na bezbijednu udaljenost, udarite nogom od pod (nemojte vikati- zmije su gluhe), zmija će osjetiti vibracije od udara i zasigurno pobjeći dovoljno daleko od vas.

*Ukoliko u gradskim sredinama nađete zmiju za koju smatrate da je otrovna i opasna, pozovite veterinarsku službu ili Veterinarski fakultet. Stručna osoba će na adekvatan način ukloniti zmiju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine