digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Pokrivač Poslanikovog a.s. kabura

Autor: Ahmed Lavić Juli 22, 2015 0

Muzej "Gazi Husrev-beg" s pokrivačem Poslanikovog s.a.v.s. kabura

U jeku Hercegovačkog ustanka koji je za Bosnu i Bošnjake označio historijsku prekretnicu te pokrenuo lavinu događaja koji će dovesti do Berlinskog kongresa i ulaska u novi kršćanski kulturno civilizacijski krug, poslao je sultan Abdul Aziz 1876. godine dva "emaneta" Bosni i Bošnjacima kao izraz posebne počasti za iskazane zasluge i požrtvovanosti. Emaneti su dlaka iz Poslanikove s.a.v.s. brade i "mećultija", skupocjeni prekrivač Poslanikovog s.a.v.s. kabura u Medini. Ovi darovi, kao izraz najvećeg odlikovanja koje je sultan mogao poslati nekom gradu i pokrajini, stigli su u Sarajevo u subotu 27. augusta 1876. godine po carevom izaslaniku Ibrahim-paši u pratnji četiri vojna odreda. Na prilazu gradu skupilo se mnogo građana kako bi dočekali sultaove poklone koji su sa najvećom pompom i poštovanjem doneseni do Gazi Husrev-begove džamije. Čitavu ceremoniju pratila je topovska paljba sa sarajevske tabije prilikom koje je ispaljen 101 hitac. Povorku je pred Begovom džamijom dočekao valija Nazif-paša te, uz najveće poštovanje, sultanove darove unio u džamiju. Sljedeći dan obavljen je prvi "zijaret" koji se praktikovao svake godine na 27. noć mjeseca Ramazana. "Emaneti" su smješteni u Gazi Husrev-begovom turbetu, u staklenoj škrinji naspram ulaznih vrata.

Tradicija osmanskih sultana prilikom stupanja na prijesto, bila je između ostalog i slanje novog prekrivača kojim bi se pokrio Poslanikov s.a.v.s. kabur u Medini. Pokrivač koji je kao dar došao u Sarajevo izrađen je u Bursi između 1517-1600. godine a njegovi dijelovi se također nalaze u Topkapi saraju u Istambulu i "Victoria and Albert" muzeju u Londonu. Pokrivač je izrađen od vezene svile a dekorisan je riječima šehadeta i imenima prvih halifa: Ebu Bekra, Omera, Osmana i Alije. 
Ovaj pokrivač kao i mnogi drugi vrijedni eksponati čine bogatu postavku novootvorenog muzeja "Gazi Husrev-beg" u prostoriji Kuršumli medrese. Muzejska postavka je otvorena za posjete svakim danom od 09 - 20 časova.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine