digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Suhe šljive na hadžu

Autor: Salkić Evlijana Septembar 13, 2015 0

Ne tako davne 1983. godine udala sam se u jednu finu i pobožnu porodicu u kojoj je bilo toliko ljubavi za sve da se to opisati ne može

Prvi moj susret je bio sa djedom ef. Rifatom Salkićem. Zamislite mene gradsko dijete koje nije imalo pojma o islamu, samo sam znala da sam muslimanka, i da imam drugačije ime od ostalih koji su bili u mom okruženju. Doduše, ne mogu griješiti dušu, moja je mama klanjala i učila, pratili se bajrami i ramazan, ali mi to djeca nismo prihvatali ozbiljno. Djed Rifat je imao veliki uticaj na mene naučila sam i klanjati zahvaljujući njemu i njegovim blagim riječima, " BIĆEŠ TI, AKO BOG DA, ŽENA KAKO TREBA"! Tako je i bilo. Sad ću vam ispričati zanimljivu priču šta mu se desilo kad je išao na hadž u Meku." U ono vrijeme kad sam ja išao na hadž", putovalo se tri mjeseca, putovanje je bilo teško ali zanimljivo. Sve sam obavio i sve obišao i prije nego što ću se vratiti kući razbolim se, nisam znao od čega, bio sam i u bolnici. Doktori su pokušavali da mi pomognu ali ništa, mislio sam možda mi je suđeno da ovdje umrem. Jedno jutro dođe doktor i kaže sad ću ti dati lijek, ako ti to ne pomogne neće ništa, ja gledam i šutim šta li će mi dragi Allahu dati, on izvadi dvije suhe šljive i dade mi, ja se nasmijah od srca. Doktor me pita što se smijem, ja rekoh bolan doktore, ja toga lijeka imam tonama kod kuće.

Nikad ne znam da li je od te dvije suhe šljive ozdravio ali vratio se u svoju Bosnu zdrav s hajrom.

Evo zbog čega sam napisala ovu priču. Postavljam ja sebi pitanje jel moguće da je ta suha šljiva u čitavom svijetu cijenjena samo kod nas nema nikakve vrijednosti. Prošle godine suhe šljive i šljive sirove nije bilo na policama u Njemačkoj, a ako je i bilo cijene su bile velike pa nisu bile dostupne običnom građaninu, kaže, moj brat.

Naše šljive svježe su završile u kacama za rakiju, nije ih imao ko otkupiti, ljudi koji su ih sušili još ih nisu prodali. Ove godine isto: ne može čovjek da dođe sebi, pa postavljam svima vama pitanje hoćemo li da nam država bude puna alkoholičara ima li iko u ovoj državi Bosni kakav program da bi se pomoglo ovim poljoprivrednicima.

Iz arhive Preporoda 2009.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine