digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aplicirajte: Besplatni softveri za nevladina udruženja i organizacije

Autor: E.S. Oktobar 02, 2015 0

Fondacija Mozaik u saradnji sa Techsoup Global vodi program donacije softvera za nevladine organizacije od strane donatora Microsoft-a, Symantec-a, BitDefender-a i Google-a.

Na program donacije softvera mogu aplicirati organizacije pravno registrovane unutar svoje države u regiji koju pokriva Techsoup Balkans (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Makedonija i Srbija) i kojima su primarne aktivnosti sljedeće: mladi, žene, osobe sa poteškoćama, očuvanje historijskih i kulturnih spomenika, razvoja zajednica, te ostale organizacije koje se bave sličnim aktivnostima.

Također, aplicirati mogu i formalne religijske organizacije koje aktivno učestvuju u razvoju zajednica.

«Naši donatroski partneri nevladnim organizacijama i vjerskim ustanovama stavljaju dostupnim sav softver koji se i komercijalno prodaje. Microsoft, osim licenci za operativne sisteme i Office paket, nudi i licence za servere, Visio i druge softverske programe. Kompletan katalog dostupnih proizvoda je vidljiv na našoj web stranici. Osim ovog softvera, organizacije mogu besplatno aplicirati i za Office 365 paket za nevladine organizacije. Sve licence koje se dobiju putem programa donacije TechSoup, ostaju u trajnom vlaništvu organizacija», kaže Sanela Lulić koordinatorica projekta iz Mozaika.

 Osim validacije organizacija za program donacije softvera, TechSoup program organizuje „NGO Connection Day“, gdje nevladine organizacije upoznaje sa novim tehnologijama i mogućnostima nabavke licenciranog softvera.

«Osim ovog događaja, u saradnji sa Microsoftom trenutno organizujemo i besplatne radionice za nevladine organizacije o Windows 10 operativnom sistemu. Takva radionica je nedavno održana u Sarajevu, a slijedi organizacija radionica u Zenici i Mostaru», pojašnjava Lulić.

Sve zainteresovane organizacije se trebaju registrovati na webstranici www.techsoupbalkans.org. Proces registracije se odvija tako što odgovorna osoba za preuzimanje licenci u ime organizacije, napravi svoj korisnički profil, a potom registruje i samu organizaciju, te priloži dokumenta kojim se potvrdjuje status organizacije.

Za sva eventualna pitanja, svi zainteresovani se mogu obratiti na email Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i li preko naše Facebook stranice rado ćemo im pomoći.

Proces prijave:

  1. Predstavnici zainteresovanih organizacija se mogu registrovati na www.techsoupbalkans.org gdje prvo kreiraju svoj profil, te nakon toga ispune on line prijavu za svoju organizaciju;

 

  1. Uz prijavu je obavezno priložiti sljedeće dokumente: registracija, ID/PDV broj i statut organizacije ili druge dokumente koji potvrđuju vaš status i aktivnosti ukoliko se radi o religijskim ustanovama/organizacijama

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine