digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rezbarenjem drvetu vraća dušu

Autor: M. Smajlović Februar 07, 2016 0

Majstorije 52-godišnjeg drvorezbara Omera Beše iz Kruščice kod Viteza

 

“Uvjerio sam se kako i drvo ima dušu, a ona se ukaže dok ga oblikujem, a najbolje se oblikuju i rezbare suhi lisičari; trešnja, kruška, javor, jasen, orah”, kaže ovaj drvorezbar

 

U selu Kruščica kod Viteza živi 52-godišnji drvorezbar Omer Bešo za koga vele da mu nema premca nadleko. Kako to zanatlije znaju reći, sve što Omerova “glava snuje svojim rukama oblikuje”. Za osam godina, koliko se intezivno bavi drvorezbarstvom, ovaj demobilisani borac bez posla, uradio je toliko predmeta, kako u šali reče, da bi mu pozavidjela i neka veća drvorezbarska firma. “ Ja to ne brojim, nemam vremena, važno je da proizvodi iz moje radionice frcaju kao štruce iz pekare “,  veli uz osmijeh.

 

          Od sehare do levhe

 Omer nije mogao ni sanjati da će se jednog dana baviti ovim zanatom. Znao bi napraviti poneku poljoprivrednu halatku. Išlo mu je od ruke da napravi kosilicu, grablje, oklagiju, merdevine, ali nije ni pomišljao da će nekada dlijetom “šarati” po drvetu. Priča: “Nikada se ne zna šta čovjeka čeka u životu i gdje može nešto dobro naučiti. Eto, ja sam na izdržavanju zatvorske kazne, koja je trajala 32 mjeseca, naučio ovaj zanat. Helem, od 2008.godine do danas ne poturam drvo iz ruku. Izrađujem i rezbarim sehare, peškune, stolove, stolice, levhe i sve ono što se, kako kažu, može zamisliti. Sve bih vam znao kazati samo ne znam brojku urađenih predmeta. Danas ih ima svugdje, od Viteza do Sarajeva, krase domove i ustanove.”

 

          Zavolio zanat

 Kada ima posla, Omer zna osvanuti u svojoj radionici, ali, nažalost, veli kako je kupovna moć uticala i na prodaju njegovih rukotvorina. “ Nema svijet para, a da ima ne bih izlazio iz radionice “,  kaže ovaj susretljivi drvorezbar i dodaje: “ Mora se raditi. Ovo je jedini izvor mojih prihoda, pa bilo šta da uradim i prodam, zauhar je svaka para. Najviše je onih koji se dive mom zanatskom umijeću. Kako sam zavolio ovaj zanat, lijepo je ponešto raditi i za svoju dušu, lijepo je to gledati,pa nek stoji. Uvjerio sam se kako i drvo ima dušu. Ona se ukaže  dok drvo oblikujem, a najbolje se oblikuju i rezbare suhi lisičari; trešnja, kruška, javor, jasen, orah…”

          Omerove glavne halatke za rad su: dlijeta, čekići, blanje, pile, turpije, lijepila, šmirgl papir, ovisno koji proizvod izrađuje i rezbari. “ Sve što uradim je iz moje glave, pa i slike koje rezbarim, kao što su: jeleni, 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine