digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mirisna i ukusna kahva

Autor: Adna Zulić Juni 14, 2016 0

Zaista ni jedan drugi napitak ne podrazumijeva toliku ceremonijalnost kao priprema i ispijanje kahve.Ispijamo je u turama, raznim povodima i u različita doba dana.

Od milja smo kahvu s povodom prozvali 'dočekuša', 'razgovoruša' i 'sikteruša'. Prilikom bilo kojeg   drugog obroka decibeli nisu nikako dobrodošli, dok se uz kavhu čak priželjkuje glasno srkutanje kao odraz posebnog ćejfa. Miris kahve je već i sam dovoljan da u nama probudi najljepše emocije.

Kahva popravlja pamćenje, razbistrava um i podiže nizak pritisak. Naučnici čak tvrde da je kahva dobra prevencija od Alzhajmerove bolesti. Sve ovo naravno ukoliko se konzumira u umjerenim količinama. Pretjerano ispijanje kahve može dovesti do dehidracije, i gubitka minerala kao što su magnezij, kalij i natrij. Pijenje kahve na prazan želudac može dovesti do pojačanog lučenja želučane kiseline i oštećenja sluznice.

Bitno je obratiti pažnju i na vrijeme ispijanja kahve. Nekim osobama kasno kahvenisanje poremeti san i odmor u toku noći.

*Za potpun užitak ispecite kahvu sami. Kahvu preberite, uklonite crvava i bolesna zrna. Kahva se peče u širokoj i plitkoj tepsiji, u tankom i ujednačenom sloju. Pecite kahvu na 190°C pola sata. Povremeno promiješajte i protresite tepsiju da sloj bude ujednačen. Kahva je pečena kada se tanka opna lagahno odvoji od zrna. Poželjna boja je tamno smeđa, ali ne toliko tamna da zrna postanu staklasta. Kahva se ne smije oznojiti. Potrebnu količinu kahve sameljite neposredno prije pripreme. Taj poseban izgled, miris i okus navest će vas da i pečenje i mljevenje uvedete kao dodatni ritual pri ceremoniji zvanoj kahvenisanje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine