digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Da odmor protekne bez umora

Autor: Avgust 13, 2016 0

Sezona je godišnjih odmora, u toku je školski raspust, idealno je vrijeme da se porodica okupi i zajedno provede vrijeme. Ponekad je dobro prepustiti se trenutnom raspoloženju i odmor provesti spontano. Nekad su, opet, itekako potrebne detaljne pripreme i planiranja, kako bi odmor protekao bez stresa.

Ukoliko se spremate na put, obavite jelo sat vremena prije putovanja. Obrok ne bi trebao biti pretežak, najbolja su suha peciva i bistri sok ili čaj. Izbjegavajte mliječne obroke, vruća peciva ili masne namirnice. Planirajte i užinu u toku puta, bilo da su to sendviči, voće ili već imate ideju gdje biste, u toku puta, mogli zastati, odmoriti, prošetati, popiti kahvu i užinati.

Mala djeca teže podnose putovanje, pogotovo su nemirni prvi sat vremena. Za te trenutke pripremite predmete koji bi im mogli okupirati pažnju. U tu svrhu će poslužiti nove ili stare/ zaboravljene igračke koje vole, CD sa pjesmicama ili pričama koje do tad nisu slušali, unaprijed pripremite nekoliko zanimljivosti u vezi okoline kroz koju ćete proći, učinite razgledanje zanimljivijim.

Isplanirajte zanimaciju za svakog člana, nešto što već voli ili nešto sasvim novo. U vremenu kada djeca većinu vremena provode uz mobitele, tablete i kompjutere, pokušajte ih zainteresovati za vještine koje su korisne i interesantne kao što je pecanje, pravljenje logorske vatre i pri tome objasnite mjere opreza i zaštite koje je neophodno preduzeti, pravljenje skrovišta, društvene igre na otvorenom, sakupljanje biljaka za herbar. Neka dvogledom prate koje vrsti ptica obitavaju u toj sredini. Fotografija i sakupljanje suvenira su također aktivnosti koje opuštaju, korisne su i poslužit će kao lijepe uspomene.

Ne zaboravite zaštitne kreme, sunčane naočale i šeširiće.

Obavezno spakujte lijekove i medikamente za sprječavanje mučnine pri putovanju, sirupe za snižavanje temperature, pripravke za rehidraciju, antibiotsku kremu za tretiranje uboda/ujeda insekata, kapi za nos ili uši ukoliko idete na plivanje. Provjerite i sadržaj kutije za prvu pomoć, namirite gaze, zavoje i flastere koji nedostaju. Uz sve navedeno se raspitajte i gdje je najbliži ljekar u mjestu gdje planirate odsjesti.

Stečena iskustva zabilježite, šta je to što vam je nedostajalo, šta je bilo višak i šta se može napraviti bolje.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine