digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mezquita, džamija-katedrala u Kordobi

Autor: Septembar 11, 2016 0

Najveća džamija muslimanske Španije (Velika džamija), nalazila se u Kordobi. Njena izgradnja i sva proširenja njenog kompleksa trajala su od 785. do 987. godine.

Ona predstavlja jedan od najljepših primjera maurske arhitekture, a kroz povijest je služila kao inspiracija za gradnju drugih džamija i crkava. Na mjestu ove džamije prvobitno je bio mali kršćanski hram i mesdžid koji je izgrađen dolaskom muslimana u Španiju. Emir Abdul Rahman I je 785. godine kupio zemljište te na mjestu mesdžida i hrama počeo gradnju Velike džamije. Kršćani su pristali da prodaju zemljište na kome je bio hram tražeći od emira obnovu drugih crkava u Kordobi, što im je on i dozvolio. 

  

BROJEVI:

200 godina je trajala izgradnja Velike džamije u Kordobi

214x150 metara je prostor koji zatvaraju njeni zidovi

1236. godine Velika džamija je pretvorena u crkvu

 

Na izgradnji Velike džamije radilo je na hiljade radnika što je dovelo do naglog razvoja Kordobe. Jedni su eksploatisali kamen i metale, drugi su te resurse obrađivali dok su treći bili zaduženi za samu izgradnju. Džamija je vremenom doživjela brojne promjene: Abdul Rahman II je izgradio novu munaru, Al-Hakem II je proširio dvorište i obogatio zidove ukrasima, dok je Al-Mensur zadnje radove na džamiji izveo 987. godine. Kordoba je 1236. godine došla pod kršćansku upravu i tada je Velika džamija pretvorena u crkvu. Danas se na njenom mjestu nalazi Mezquita, glavna katedrala kordopske nadbiskupije.   

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine