digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otrovno bilje u vašem domu

Autor: Adna Zulić Decembar 18, 2016 0

Sobno bilje je višestruku korisno. Prečišćava vazduh, danju fotosintezom obezbjeđuje dodatne količine kiseonika. Neko bilje upija štetne plinove i isparenja plastike.

Svo bilje i cvijeće zajedno je veoma dekorativno i daje posebnu ugodnost stambenom prostoru. Međutim, potrebno je imati na umu da je neko cvijeće štetno zbog svog prekomijernog mirisa, što izaziva glavobolje, ili zbog otrova u nekim dijelovim biljke. U osnovi svo zeleno bilje koje na listu ima više boja jeste otrovno. Jarke boje služe da odbiju biljojede, da ih upozore da listovi nisu jestivi. Otrovno  bilje u našim domovima jesu: difenbahija, izaziva žestoku bol u ustima, naticanje jezika i ždrijela što može dovesti i do gušenja; ciklama, svi njeni dijelovi su otrovni, otrov iz biljke izaziva proljev, grčeve i klonulost; u vrtu su to đurđica i mrazovac čiji otrovi izazivaju mučnine, proljeve i povraćanje, kao i smetnje u radu srca, jetre i bubrega. Otrov mrazovca čak dovodi do otkazivanja jetre i smrtnog ishoda.
*Mrazovac je veoma sličan cvijetu koji zovemo šafran ili kaćun. Razlika je u tome što kaćun raste i cvjeta na kraj zime i početkom proljeća, a mrazovac u jesen. Mrazovac ima jaču stabljiku i mnogo veće listove nego kaćun.
Osim navedenih otrovni su još i: oleander, fikus, glicinija, hortenzija, krizantema, azalea i narcis.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine