digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tjelesni odgoj djece u islamu

Autor: Muhamed Nur Suvejd April 04, 2017 0

Igranje je djetetu prirođena osobina koju mu je u duši omilio Allah kako bi se njegovo tijelo prirodno razvijalo i postalo snažno.

Čovjekovo djetinjstvo je najduže među živim stvorenjima. Razvoj i oblikovanje mišića i cijelog tijela odvijaju se u ovom periodu i poslije ovog perioda organizmu je teško da se više razvije, bolje ojača i oblikuje mišiće, kosti, grudni koš, pluća i ostalo. Čovjeku je nemoguće da nakon ovog perioda postane aktivan sportist, i da rekne, nakon što mu je djetinjstvo prošlo bez sportskih aktivnosti – sad hoću oblikovati svoje tijelo. Rezultat ovakvog njegovog rezonovanja bit će slab. Tjelesni odgoj djeteta se mora obaviti u djetinjstvu suprotno drugim vrstama odgoja djece koje se u slučaju gubitka roditelja ili staratelja mogu nadoknaditi kasnije.

Koristi djece od sporta

Bez obzira što je igra za odraslog ispunjenje slobodnog vremena ona je za dijete jedna vrlo važna aktivnost. Prilikom svog uranjanja u igru dijete se dvostrano razvija – umno i tjelesno, a tim ostvaruje nadopinjavanje svojih socijalnih, emotivnih i umnih funkcija koje omogućavaju razmišljanje, umne procese, rješavanje problema i brzinu rasuđivanja.
Od igre ima više efekata i koristi kao što su: tjelesni efekat- razvoj muskulature djeteta; odgojni efekat- upoznavanje sa raznim oblicima, bojama, veličinama i sl; sociološki efekat- dijete kroz igru uči kako da uspješno sarađuje sa drugima, uči da uzima i daje; moralni efekat- spoznaje prva razlučivanja pogrješno/ispravno, kao i etičke kriterije kao što su pravda, istina, pouzdanost, samosavlađivanje i sportski duh; kreativni efekat- putem igre ispoljava svoju kreativnost i isprobava ideje koje ima; subjektivni efekat- kroz igru spoznaje svoje sposobnosti, svoje probleme i načine prevazilaženja problema; zdravstveni efekat- pomoću igre dijete otklanja napetost koja nastaje kao rezultat raznih nametnutih ograničenja.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine