digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Aprilsko bilje, riznica zdravlja - Jagorčevina

Autor: Adna Zulić April 09, 2017 0

Jagorčevina ili jaglac(Primula officinalis) je biljka veoma zastupljena na području Balkana. Među prvim je vijesnicima proljeća, a veoma je zdrava biljka i s razlogom, pored koprive i maslačka, dolazi odmah po topljenju snijega u vrijeme simptoma proljetnog umora.

Jagorčevina je višegodišnja biljka, plitkog i resastog korijena, listova ovalnog oblika prekrivenih nježnim dlačicama i, najčešće, žutog cvijeta u obliku krunice. U svim dijelovima jagorčevine, posebno cvijetu i listu, ima mnogo askorbinske kiseline, koja je jedna od komponenti vitamina C, antioksidativnog svojstva i lahko topljive u vodi.
Korisni dijelovi biljke su korijen, list i cvijet. Od svih navedenih dijelova pojedinačno, pravi se čaj ugodnog mirisa i okusa. Čaj od jagorčevine čisti i jača krv, povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti krv od toksina, smanjuje lupanje srca, iz krvi čisti uzročnike reume, ublažava nesanicu i djeluje umirujuće, ublažava grčeve u mišićima i ligamentima, liječi kašalj i pomaže izbacivanju sluzi iz pluća. Čaj od korijena jagorčevine pomaže izbacivanju kamena iz bubrega.
*Kod produktivnog kašlja, kao pomoć pri izbacivanju sekreta iz disajnih organa koristite čajnu mješavinu od jednakih dijelova suhog podbjela, bijelog sljeza, sladića i jagorčevine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine