digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Srijemoš ili medvjeđi luk

Autor: Adna Zulić Maj 05, 2017 0

Ljubitelji bijelog luka oduševit će se srijemošem jer je riječ o samonikloj biljci, koja raste na čistim predjelima, ne trpi onečišćenja, intenzivnijeg je okusa i mirisa od bijelog luka, a zdraviji je čak i od bijelog luka.

Raste u vlažnim listopadnim šumama, dolinama i uz potoke.  Naziv medvjeđi luk dobio je jer je prva proljetna poslastica medvjedima. Naraste u visinu 20 do 40 cm, a u zemlji ima uspravnu i tanku lukovicu bijele ili žućkaste boje.

 Srijemoš  sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, mladi listovi sadrže 20 do 50 mg vitamina C. Konzumiranje srijemoša u sirovom stanju, kao salate, pomaže proljetnom čišćenju organizma od toksina i lošeg holesterola, te snižava pritisak, poboljšava pamćenje, pomaže kod katara pluća i drugih respiratornih tegoba, sprječava bolesti krvnih žila, blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, tjera parazite, pomaže kod nesanice i vrtoglavice, čisti organizam, poboljšava izgled kože, pomaže kod osteoporoze i artritisa.

Ljekoviti dijelovi biljke su mladi proljetni listovi koji se beru u martu i aprilu, te podzemne lukovice koje se skupljaju u ljetnim i jesenjskim mjesecima.

 Možete iskopati cijelu biljku i posaditi je u svom vrtu, nakon čega ne zahtijeva nikakvu brigu.

  *Budite oprezni kod berbe srijemoša, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Oni izgledaju slično, ali im je miris bitno različit. Također, obratite pažnju da ne konzumirate srijemoš prije odlaska u džamiju, jer ima isti tretman kao bijeli, crveni luk i prasa po pitanju širenju mirisa neugodnog drugim ljudima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine