digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

MUKABELA: Komentar 2. džuza

Autor: Fuad Omerbašić Mart 23, 2023 0

Drugi džuz sadrži ajete sure Bekare od 142. do 252. ajeta, koja je objavljena u Medini. U drugom džuzu postoje sadržaji koji govore o zajednici i određenim šerijatskim propisima koji spadaju u domen islamskih šartova, propisa i obaveza.

U prvim ajetima ovog džuza, Allah, dž.š. jasno upozorava na važnost Kible, odnosno u kojem pravcu treba du bude okrenut život pojedinca na ovom prolaznom svijetu (dunjaluku). Ukoliko životi pojedinaca budu ispravno okrenuti, nadati se je da će tako biti okrenuta i zajednica. Svaka zajednica treba da ima svoja načela po kojima postupa. Zajednica muslimana je zajednica srednjeg puta i kao takva je svjedok drugim zajednicama, kojima ukazuje na osnovne principe (prava) dostojanstva života čovjeka na dunjaluku. Božiji Poslanik je svjedok zajednici muslimana. Zato je potrebno stalno propitivanje naših postupaka u našim životima u odnosu na Sunnet Božijeg poslanika Muhammed a.s.

Nakon ispravne Kible u našim životima slijede propisi koji se odnose na drugu, treću, četvrtu i petu islamsku dužnost. Propisi koje se odnose na namaz, post, zekat i hadž ili propisi o obredoslovlju (ibadetu). „O vjernici, tražite sebi pomoć u srpljivosti i obavljanju molitve!“ /153/; „ ... i koji molitvu obavljaju i zekat daju..“ /177/; „O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se se grijeha klonili, i to neznatan broj dana“ /183-184/; „Hadž i umru radi Allaha izvršavajte!“ /196/.

Izvršavanje ovih propisa od strane pojedinaca predstavlja zajedničko dobro džemata. Na ovaj način jačamo našu zajednicu. ali ujedno poručujemo o važnosti i upućenosti jednih na druge. Muhammed. a.s. u jednoj predaji zajednicu poredi sa lađom koja plovi, na kojoj ima različitih putnika ukazujući na značaj onih koji se nalaze na palubi i nemaju potrebu za vodom... Kroz obredoslovlje i čuvanje od harama nadati se je da ćemo biti putnici na palubi kojima neće zatrebati voda.

Ajeti koji počinju sa riječima „Pitaju te o...“ u ovom džuzu imaju za cilj da nas potsjete na koji način Muhammed, a.s. komunicira sa svojim ashabima, te da je važno pitati i tražiti odgovor za ono što ne znamo prije nego što donesemo sud o tome. Ovaj način komunicranja jeste preventivna mjera od čuvanja harama, grijeha. Drugi džuz završava riječima: „To su Allahove pouke koje Mi tebi istinito kazujemo. A ti si, zaista, Poslanik.“ /249/

Allahove pouke koje je prenio Muhammed, a.s., pune su mudrosti i koristi kako za pojedinca tako i za zajednicu. Njihova primjena od strane nas predstavlja zajedničko dobro, koje ako Bog da osigurava sreću dunjaluka i radost ahireta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine