digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Radije smrt nego loše predstavljati islam i muslimane

Autor: Februar 12, 2016 0

U vrijeme Omer ibn Hataba bila su dva čovjeka koja su mu dovela jednog dječaka, bukvalno dovukli su ga u sudnicu.

Omer r.a. upita šta je ovo, šta se dešava, zašto ste ga dovukli u sudnicu pa su oni rekli: ovaj dječak je ubio našeg oca. Omer r.a. ga upita: da li si stvarno ubio njihovog oca? Dječak mu je odgovorio: Da ubio sam njihovog oca, ali to se slučajno desilo. Moja kamila je pasla na njihovoj imovini pa je jedan dan njihov otac uzeo kamen i pogodio kamilu u oko. Gledao sam je kako se pati i to me je ražljutilo i uznemirilo stoga sam uzeo kamen i bacio ga na njihovog oca, pogodio sam ga u glavu pao je on i umro. Potom je Omer r.a. pitao ova dva brata hoće te li oprostiti ovom mladom dječaku zbog ove nesreće. Međutim oni su rekli da žele nadoknadu. Omer r.a. upita dječaka da li imaš posljednju želju? Dječak odgovori, Da moj otac je umro i ja imam mlađeg brata, a moj otac je ostavio nešto para za mog malog brata, treba mi tri dana da odem po taj novac koji je na skrivenom mjestu pa da budem siguran da će on dobiti taj novac kad ja umrem. Omer r.a. je mislio da dječak izmišlja. Dječače o čemu ti pričaš kakav novac, kakav otac i mlađi brat? Dječak mu je rekao vjeruj mi. Omer r.a. mu je rekao: uredu vjerujem ti. Međutim, pronađi nekog ko će garantovati za tebe da ćeš se vratiti. Dječak se osvrnuo po punoj sudnici. Da li će mi iko pomoći danas? I dok je dječak razgledao naokolo svi su obarali svoje glave. Niko nije želio da pomog ovom dječaku. Na kraju sudnice bila je podignuta jedna ruka, čija je to ruka bila braćo? Ebu Zerr El-Gafari r.a. plemeniti i slavni ashab koji je širio islam u mnoga plemena. Rekao je: ja garantujem za ovog dječaka!  Vi znate šta znači kada garantuješ. To znači ako se ovaj dječak nevrati ide glava Ebu Zerra r.a.odsječi će mu glavu,ubiće ga, ali Ebu Zerr El-Gafari je rekao da će on garantovati. Dječak odlazi, prvi dan je prošao a dječaka niko nije vidio. Drugi dan je prošao a niko ga nije vidio. Nastupila je ikindija trećeg dana i dva brata su došla kod Ebu Zerra r.a. i rekli mu da pođe s njima u sudnicu.“ Vrijeme je!“ Ebu Zerr r.a. im je rekao: doći ću u sudnicu,  no ovaj dan nije završen dok ne nastupi  akšam. I tada je Ebu Zerr r.a. hodao Medinom sa ova dva brata. Išli su u sudnicu a građani Medine su ih slijedili. Svi su išli u sudnicu da vide šta će se desiti. To je draga braćo, glavna priča u gradu. Možete samo da zamislite te minute i te priče koje su prolazile,sudnica se punila nestrpljenje raste.

Da li će Ebu Zerr r.a. žrtvovati svoj život zbog greške ovog dječaka? I bukvalno, par minuta prije nego je nastupio ezan za akšam dječak je utrčao, ljudi su uzviknuli, bili su sretni. Pitali su se šta će se sljedeće desiti. Da li će svima biti oprošteno, da li će svi biti sreti, šta će biti? Kad je dječak ušao, ezan za akšam namaz se nije bio još uvijek oglasio.

Halifa Omer ibn Hattab r.a. je pitao dječaka: O dječače zašto si se vratio? Nisam za tobom poslao nikog da te prati, šta te je natjeralo da se vratiš? Dječak je rekao: “Nisam želio da iko kaže da je musliman dao svoju riječ i da ju je prekršio. Zato sam se vratio“.

Halifa Omer r.a. se okrene prema Ebu Zerru r.a. i upita ga: O Ebu Zerre šta te je nagnalo da garantuješ za ovog dječaka? Ebu Zerr El Gafari r.a. je rekao: „Vidio sam muslimana u potrebi i nisam želio da iko ikada kaže da je musliman bio u potrebi a nije bilo ikog da mu pomogne, pa sam zato digao ruku i želio da garantujem za njega.“  Nakon ovoga dva brata su rekli: Kada imamo ovakve ljude, kako da musliman traži oprost a da mu niko ne oprosti, mi praštamo ovom dječaku. I bilo mu je oprošteno. Draga braćo, ovo je bilo nasljeđe islama, ovo je bio kodeks ponašanja i ovo je razlog zašto su mogli muslimani za vrijeme halife Omera r.a. da dođu do granica Kine pa sve do južne Francuske, jer su imali jaku vezu sa Allahom dž.š. radili su stvari sa ihsanom, jer ako oni nisu vidjeli Allaha Uzvišenog bili su svijesni i ubjeđni da Allah dž.š. njih vidi. Živjeli su po načelima islam, jer tada će Allah Uzvišeni tek povratiti čast i ponos ovog ummeta.           Nekoliko hadisa Allahova poslanika i miljenika Muhammeda a.s. koji nam trebaju biti smijernica u našim životima ako Bog da.

Kaže poslanik Muhammed a.s.: Obečanje je dug. (Buhari)

U drugom hadisu Poslanik a.s. kaže: Munafici imaju tri osobine: Kad priča laže, kad obeća iznevjeri i kad mu se nešto povjeri on izda i prevari. ( Buhari)

Dalje se kaže u hadisu: Ko stane u zaštitu časti brata muslimana, to će mu biti zaštita od džehennema. (Et-Tirmizi)

Ko muslimanu oprosti njegovu pogrešku, Allah dž.š. će mu na Kijametskom danu oprostiti njegovu. (Ebu Davud)

Uzvišeni Allahu, ukabuli našu hutbu. Molim Allaha da nam da snage, moći i mudrosti da u svemu ovome uzmemo veliku pouku i poruku. Neka Allah oprosti  meni i vama eventualne grijehe i pogreške AMIN.

Amel ef. Habeš, džemat Donji Humci, Medzlis Islamske zajednice Čelić

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine