digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tri pouke 4. džuza

Autor: April 26, 2020 0

Ove poruke je najlakše razumjeti čitajući prijevod navedenog džuza

1.

Pred najvažniju bitku u povijesti islama, Bitku na Bedru, Allah i Poslanik obećavaju pomoć malobrojnim vjernicima slanjem meleka. Međutim, ne treba zaboraviti uvjet „...ako budete izdržljivi i poslušni.“ Vjernici su ostvarili pobjedu. Allah šalje pomoć čovjeku, izbavlja ga iz različitih situacija, ali kada on učini korak da bude izbavljen. Izdržljivost u formi borbe protiv tog stanja je prvi korak.

2.

Dvaput su muslimani osjetili zebnju zbog vijesti da je Poslanik, a.s. preselio na Ahiret. Jedanput nakon lažne vijesti tokom borbe, a drugi put kada je zaista preselio na Ahiret. Ako bi poslanik umro ili bio ubijen zar biste se stopama svojim vratili? – pita Gospodar ashabe, ali i sve nas. Poslanik, a.s. je bio važan u životu ashaba, kao što je važan i u našem životu, ali on sam nije islam. Nije sistem, već čovjek koji je gradio sistem. U svakodnevici našoj vežimo se za kvalitetan sistem i popravljajmo ga, a ne za pojedinca bez obzira koliko dobar bio i kakve (liderske) sposobnosti imao. On će otići, a šta ostavlja iza sebe?

3.

Džuz se završava ajetima o ženama i siročadima. Inače, pored svih specifičnih kategorija u društvu Allah poseban naglasak stavlja na jetime. Među ostalim hadisima je onaj da je „najbolja muslimanska kuća ona u kojoj živi jetim prema kojem se postupa na lijep način“. Koliko jetima znamo u svom životu i ako znamo pomažemo li ih u kontinuitetu?

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine