digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pomračenje sunca i Božiji znakovi ljudima

Autor: Redakcija Mart 20, 2015 0

Pomračenje Sunca koje očekujemo danas 20. marta biće najveći ovakav događaj u posljednjih 16 godina. Mjesec će se u jutarnjim satima naći na svojoj putanji naći između Sunca i Zemlje, pa će na našu planetu pasti sjenka.. Djelimično pomračenje moći će se vidjeti širom Evrope, sjeverne Afrike i Rusije u periodu od oko 90 minuta. Potpuno pomračenje doživjet će Skandinavija i Farska Ostrva, gdje će ova pojava trajati dva minuta i dvije sekunde. Maksimalno trajanje pomračenja trajat će dva minuta i 47 sekundi u oblasti udaljenoj 300 kilometara istočno od Islanda, u Norveškom moru.

 

Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao:''Sunce i Mjesec su dva Allahova znaka koji se ne pomračuju ni radi smrti niti rođenja. Kada vidite da se pomrače,klanjajte!'' 

Od Aiše radijallahu r.a., se prenosi da je rekla: ''U doba Božijeg Poslanika sallallahu alejhi ve sellem, desilo se pomračenja Sunca, pa je Vjerovjesnik ustao i sa svijetom klanjao namaz. Učenje Kurana je odužio, pa se sageo na ruku'u i oduljio ga. Podigao glavu i Kuran opet dugo učio, ali kraće od učenja na prvom stajanju. Zatim se opet sageo na ruku'u i ostao dugo na ruku'u, ispravio glavu, učinio dvije sedžde, ustao i na drugom rekatu učio isto.'' ( Buhari)

Namaz pri pomračenju Sunca i Mjeseca

Iz knjige: Fikh ul ibadat , autora Muhammeda Seida Serdarevića

Sunnet je klanjati dva rekata pri pomračenju Sunca, i to kao običnu nafilu, a za imamom džamije u kojoj se džuma klanja ili za onim koji ima za to ovlaštenje. Pri tome ne treba ni ezan ni ikamet, niti se uči što naglas, niti hutba, nego će se na prikladan način objaviti ljudima da dođu u džamiju. Sunnet je podugo učiti na spomenutim rekatima kao i na njihovim rukuima i sedždama. Po svršenom namazu imam će sjedeći učiniti dovu, okrenut prema kibli, ako hoće, ili stojeći okrenut prema ljudima, što je ljepše. Ljudi će pratiti dovu s Amin i tako će se raditi dok pomrčina ne prestane.

Kako nas vjera uči da što češće i više spominjemo Svevišnjeg Allaha i Njemu se molimo, to prilikom gotovo svake neobične pojave u prirodi a koja kod čovjeka izaziva dubok utisak, pohvalno je i lijepo pomoliti se Allahu, gospodaru svemira i svega što je u njemu, priznajući samo Allahu neograničenu vlast i moć.

Pri pomračenju Mjeseca, strašnoj tami obdan, drugim strahobama i izvanrednim strašnim pojavama klanjaće se po sebi baš kao i kod pomračenja Sunca, makar imam i ne bio prisutan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine