digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Znate li ko je osoba koja više voli vas, nego sebe samu?

Autor: Nedim Botić Juli 01, 2015 0

Znate li kako se zove osoba koja više voli vas, nego što voli sebe? Da vam pomognemo: ona je pored vas od prvih dana na ovom svijetu, voli vas bez obzira na sve, i njena jedina želja je da vi budete srećni? U pravu ste, tačan odgovor je: vaša majka.

 Jedne prilike majka upita svoje dijete: „Sinko, šta bi ti uradio ako bih ja ostala bez vida?“

Sin: „Majko, odveo bih te u najbolju bolnicu u državi“.

Majka: „A šta ako mi ne bude lijeka?“

Sin: „Odvest ću te u inostranstvo na liječenje. Negdje mora biti lijek, ne bih gubio nadu u Allahovu milost.“

Majka: „A šta ako mi i tamo ne bude bolje?“

Sin: „Tada ću o tebi voditi brigu cijeli život, majko moja.“

Majka: „Volim te, sine moj!“

Sin: „Majko, šta bi ti uradila kad bih ja ostao bez vida?“

Majka: „Dala bih ti svoje oči, sine moj. Draže mi da ti vidiš, nego ja, ostarila sam već, a pred tobom je život!“

Ovaj dijalog ukazuje na jednu dobro poznatu činjenicu: ništa na dunjaluku se ne može porediti s ljepotom ljubavi majke prema svome djetetu! 

Često se kaže da je majčinska ljubav najnesebičnija, jer majka želi svome djetetu više nego sebi, podnosi teškoće i neugodnosti ne tražeći ništa zauzvrat.

Allah, dž.š., je stoga oporučio muslimanima i muslimankama da na primjeran, najljepši način uzvrate na majčinu ljubav, lijepim ponašanjem, dobročinstvom i dovom: „Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci. A kad dospije u muževno doba i kad dostigne četrdeset godina, on rekne: 'Gospodaru moj, dozvoli Mi da Ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi.'“ Kur'an, El-Ahkaf, 15.

Mjesec ramazan je prilika da odgovorimo na poziv našeg Gospodara i da našim majkama olakšamo i uljepšamo njihove živote.

Ne postoji način da se adekvatno odužite vašoj majci na svemu što je za vas učinila: vodila vas u školu, pomagala oko zadaće ili kuhala i čistila svakog dana svog života; ali ono što možete učiniti jeste da se vaša majka osjeti voljenom i cijenjenom. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine