digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Pejgamberova darežljivost u ramazanu

Autor: Fuad Sedić Juli 06, 2015 0

Nalazimo se u mjesecu ramazanu, mjesecu u kojem posteći  nastojimo dostići više deredže takvaluka ili bogobojaznosti. U ovom mjesecu nastojimo izgraditi, ili pak ojačati lijepe osobine koje bi nas pratile tokom cijele godine. Nema sumnje da je to uz ramazan mnogo lakše postići nego u bilo kojem drugom vremenu. Tome nas je podučio i naš uzor Pejgamber, s.a.v.s., kod kojeg se osobina darežljivost posebno isticala uz ramazan.

Abdullah ibn Abbas, r.a., je kazao: "Pejgamber, s.a.v.s., je bio najdarežljiviji čovjek, a najdarežljiviji je bio u ramazanu, kada bi mu dolazio melek Džibril, a on se sastajao s njim svaku noć tokom ramazana i podučavao ga Kur'anu. Zaista je Allahov Poslanik, kada bi se s njim sastao bio darežljiviji od blagog povjetarca." (Muttefekun alejhi) Svi smo nekada bili na vrelini i sparini, pa kako smo se lijepo osjećali kada naiđe lijepi, blagi vjetar, koji nas oraspoloži i pomiluje. S obzirom da je mjesec ramazan, mjesec druženja sa Kur'anom, onda trebamo nastojati doživjeti taj osjećaj blagog povjetarca, kako bi ga osjetili oni sa kojima komuniciramo.

Primjeri njegove s.a.v.s., darežljivosti i samilosti prema onima koji su od njega nešto tražili, su mnogobrojni.

Ponekada bi njegova, s.a.v.s., darežljivost bila razlogom da neko od beduina prihvati islam. Jednom beduinu je dao toliko imetka, tako da je on otišao svom narodu i rekao: "O narode moj, primite islam! Uistinu Muhammed dijeli toliko obilno kako mogu dijeliti samo oni koji se ne boje siromaštva." (Muslim) Ovaj beduin je Pejgamberu došao prvenstveno s ciljem da se obogati, a ubrzo je postao osoba kojoj je vjera islam bila draža od cijelog dunjaluka.

Da li mi, kada ljudima objašnjavamo vjerske propise u tome ponekad i griješimo, pokazat će nam naredna predaja.

Ebu Hurejre, r.a., pripovijeda: "Neki beduin je došao Pejgamberu, s.a.v.s., i od njega zatražio da mu pomogne (u otplati duga), pa mu je Pejgamber, s.a.v.s., nešto dao, a zatim ga upitao: -Jesam li lijepo postupio prema tebi? Beduin odgovori: -Nisi, niti si mi pomogao, niti si prema meni lijepo postupio. Tada se neki od prisutnih ashaba naljutiše, skočiše i htjedoše da ga tuku, a Pejgamber, s.a.v.s., im išaretom pokaza da ga ostave na miru. Pejgamber, s.a.v.s., tada ode svojoj kući, pozva onoga beduina i reče mu: -Ti si došao, ja sam ti dao što sam imao, a rekao si ono što si rekao. Tada mu Pejgamber dade još imetka pa ga upita: -Jesam li sada lijepo postupio prema tebi? Beduin reče: -Jesi, Allah te u ime sve moje porodice nagradio dobrom. Pejgamber mu tada reče: -Ono što si maloprije rekao se nije svidjelo mojim ashabima, pa kada dođeš među njih reci ovako kako si meni rekao, ne bi li iz njihovih grudi otišla netrpeljivost koju osjećaju prema tebi. Uistinu, kada je beduin ponovo došao, Pejgamber (želeći da odstrani netrpeljivost iz njihovih grudi prema njemu) reče: -Ovaj vaš drug je došao i tražio je od nas da mu pomognemo i mi smo mu pomogli. On je tada rekao ono što je rekao. Ja sam ga kasnije pozvao kod sebe i još mu dao, tako da on sada smatra da je zadovoljan. -Je li tako - upita ga Pejgamber. Beduin odgovori: -Tako je, Allah te u ime sve moje porodice nagradio dobrom."

Ebu Hurejre, r.a., pričajući ovaj događaj nastavlja: Pejgamber, s.a.v.s., je nakon toga rekao: "Primjer mene i ovog beduina je sličan primjeru nekog čovjeka kojem je odbjegla deva, pa su ljudi (u želji da pomognu vlasniku) krenuli da je uhvate. Međutim, oni su je na taj način samo još više udaljili od njenog vlasnika. Kada je to vidio vlasnik deve, on im reče: -Ostavite na miru mene i moju devu! Ja sam prema njoj milostiviji od vas i ja je bolje poznajem. Tada je uzeo neke trave i blago je pozvao. Ona mu se odazvala, te je on pažljivo i blago zauzda i uzjaha. Pejgamber, s.a.v.s., (završavajući ovaj hadis) reče: -Da sam vam jučer dopustio da ovom beduinu, zbog onoga što je izgovorio, učinite ono što ste naumili, on bi skončao u Vatri." (Bezzar, sa slabim lancem prenosilaca. Pogledaj Medžmeuz-zevaid, 14193)

Ovaj primjer odbjegle deve nas dobro podjeća na dobro poznati hadis, kojim nas Pejgamber, s.a.v.s., upućuje kako da se ophodimo sa ljudima. "Olakšavajte i nemojte otežavati, obveseljavajte i obradujte ljude i nemojte ih od sebe razgoniti!" (Muttefekun alejhi) Moramo se preispitati da nismo mi nekada bili razlogom da neko pobjegne od ovako lijepe i blage vjere. Da nismo slučajno koga otjerali, a imali smo cilj da ga pridobijemo. Zar smo zaboravili na Pejgamberove poruke: "Vi ste poslani da olakšavate, a niste poslani da otežavate." (Buhari) "Ja sam milost koja vam je poklonjena." (Hakim) "Poslan sam s milošću." (Muslim) "Ova vjera je lahka i neće se niko natjecati sa njom a da ga ona neće nadjačati, pa budite umjereni i zbližavajte." (Buhari)

Možemo li u ovim danima mubarek ramazana, biti prijazni prema ljudima da osjećaju olakšanje kada su u našoj blizini, da njihove duše osjete blagost poput blagosti povjetarca. Nemojte da nam šejtan došaptava, pa da sebi umislimo da smo mi najbolji i da je Džennet samo za nas. Njegova prostranstva su poput prostranstva nebesa i zemlje.

Gospodaru naš, smiluj nam se, primi naše ibadete i daj da  zaslužimo Džennet u ovim mubarek danima. Amin!

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine