digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tefsir u vrijeme tabi'ina: Mekka, Medina i Irak

Autor: Abdulkadir Muhammed Salih Septembar 04, 2015 0

Prvi period tefsira započet u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., i ashaba rezultirao je osnivanjem tefsirske nauke.

Ovaj period je završio sa okončanjem perioda ashaba, čime se otvorio prolaz novom dobu i novom periodu tumačenja Kur’ana. Taj period je započeo u doba tabi‘ina koji su bili učenici ashaba tako da su većinu informacija stekli od njih. Kao što su neki ashabi bili poznati kao učenjaci u tefsirskoj znanosti, tako da se od njih tražilo pojašnjenje onoga što je bilo nejasno iz Kur’ana, isto tako su se i neki tabi‘ini bavili tefsirom pojašnjavajući svojim suvremenicima nejasna značenja. Ovi tabi‘ini su bili rašireni po islamskim centrima, tako je u Mekki stasala skupina mufessira, u Medini druga grupa, u Iraku treća.

Skupina u Mekki je bila najkompetentnija u tefsiru. Sujuti prenosi da je Ibn Tejmije rekao: “Najučeniji ljudi u tefsiru su iz Mekke, jer su prijatelji Ibn Abbasa, kao što su Mudžahid, Ata b. Ebu Rebbah, Ikrime Mevla b. Abbas, Se‘id b. Džubejr i Tavus.” Mudžahid b. Džeber je bio najpouzdaniji u prenošenju od Ibn Abbasa, zbog toga se Šafija, El-Buhari i drugi učenjaci oslanjaju na njegov tefsir. Ata b. Ebi Rebbah i Se‘id b. Džubejr334 su također bili pouzdani u prenošenju od Ibn Abbasa. Sufjan es-Sevri kaže: “Uzmite tefsir od četverice: Se‘ida b. Džubejra, Mudžahida, Ikrime i Dahhaka.” Katade kaže: “Najučeniji tabi‘ini su četverica: Ata b. Ebu Rebbah, koji je bio najpoznatiji u vjerskim obredima, Se‘id b. Džubejr, koji je bio najpoznatiji u vjerskim obredima i tefsiru.” Ebu Hanife kaže: “Nisam sreo boljeg od Ataa.” Za Ikrimu Mevla b. Abbasa Eš-Ša‘bi kaže: “Niko nije bio bolji poznavalac Božije Knjige od Ikrime.”335 Ikrime kaže: “Ibn Abbas je stavljao na moje noge podvezač i podučavao me Kur’anu i Sunnetu.” Među ovim spomenutim je i Tavus b. Kejsan el-Himejri.336

Skupina tabi‘ina iz Medine

Zejd b. Eslem,337 od koga je prenosio imam Malik b. Enes, prvak Medine, potom Ebu-l-Alije Refi‘ b. Mehran er-Rejahi,338 zatim Muhammed b. K‘ab el-Karzi,339 za koga Ibn Avde kaže: “Nisam vidio nikog učenijeg u tumačenju Kur’ana od Karzija.”

Skupina u Iraku

Najpoznatiji su: Mesruk b. el-Edžda‘,340 Katade b. De‘ame es-Sedusi,341 Ebu Se‘id el-Husejn el-Basri, tabi‘in poznat u nauci, te po strogoj bogobojaznosti i pobožnosti; o njemu je Ibn Sa‘d rekao: “Bio je pouzdan i veliki učenjak, poznat po lijepoj rječitosti, profinjenoj bogobojaznosti, tako da se za njega govorilo da je predvodnik tabi‘ina.”342 Među njih se ubraja i Ata b. Ebu Muslim el-Horasani.

Iz knjige Tefsir i mufessiri u savremenom dobu, poglavlje Literarno-sociološki tefsir, u izdanju El-Kalema koju možete naručiti OVDJE.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine