digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džumanski sat

Autor: Aida Krzić Novembar 20, 2015 0

Ima u petak - kazuje nam hadis Poslanika Božijeg - blagoslovljeni sat, sat u kojem se dove primaju. Ne zna se tačno koji je to sat, ali se može pretpostaviti da je to u vrijeme džuma-namaza, jer se u to vrijeme intenzivno pravovjerni obraćaju Uzvišenom, u bliskoj su vezi s Njim - ako su u ibadetu.

Muslimanima je džuma obavezan namaz kojem prethodi hutba - džumanski vaz koji su obavezni saslušati. Propuštanje džumanske hutbe i džuma-namaza punoljetnim i umno zdravim muškarcima muslimanima dozvoljeno je samo ako za to postoje opravdani razlozi. Namjerno uzastopno propuštene tri džume mogu muslimana izvesti iz dina.

Muslimanke nisu obavezne klanjati džuma-namaz, ali mogu prisustvovati i džumanskoj hutbi i džuma-namazu. Lijepo je, i korisno, muslimankama provesti vrijeme džuma-namaza u pobožnosti. Lijepo je podne-namaz klanjati u ovo, prvo vrijeme u kojem je - po hadisu - namaz vredniji od onog koji se klanja kasnije.

U našim uvjetima zaposleni muslimani i muslimanke nisu uvijek u mogućnosti džumanski sat provesti u ibadetu, ali trebaju nastojati biti u to vrijeme u kontaktu sa Svemilostivim - u mislima barem ili činjenjem dobrog djela u Njegovo ime.

Dragocjen mi je džumanski sat i nastojim ga provesti u ibadetu. Znam podosta svojih prijatelja i poznanika koji ne propuštaju ovaj sat. Znam i one koji cijelo jutro i prijepodne nastoje provesti u ibadetu. Smiraj nađu pravovjerni u ovim ibadetima, pročišćenje osjete i okrijepljeni budu narednih sati i dana.

Rijetko sam na ulici u džumanski sat, a kad se nađem, ugledam mnoštvo ljudi na ulicama, u kafanama, restoranima, čak i za vrijeme ramazana. Istina, budu i džamije, kažu mi moji sinovi i kolege, pune na džuma-namazu, ali više muslimana ostaje na ulicama, čak i u kafanama u blizini džamije.

Petkom ne valja trgovati. U džumanski sat bi se trebalo suzdržati i ne odlaziti u kupovinu kad god se baš ne mora.

Petkom se lijepo okupati - gusulom se očistiti i okrijepiti - sunnet je to zapravo. Muslimani znaju kad im je gusul obavezan - i u petak i svakog drugog dana - kad osvanu ili postanu džunupi - onečišćeni.

Ima još lijepih i korisnih djela i ugođaja koje muslimani uobičavaju baš petkom jer je petak blagoslovljen dan.

U bošnjačkomuslimanskoj tradiciji petak je bio poseban dan. Petkom su gusulom očišćeni i sabah-namazom prosvijetljeni muslimani i muslimanke ostajali u kućama do džuma-namaza - naravno ako je to bilo moguće, ako se nije moralo ići na posao. Petkom se nisu mele niti čistile kuće do džume, pa ni poslije. Uobičajeno je bilo da se kućni poslovi završe uoči petka. Božiji Poslanik je postio dan uoči petka da bi njegova dobra djela i ibadeti koje je učinio tokom prethodne hefte bili petkom vrednovani bolje - petkom i ponedjeljkom iznose pred Gospodara svjetova ljudska djela.

Svaka dova, svaki zikr izgovoren srcem i jezikom u ime Gosodara, s čvrstim uzdanjem i s iskrenom vjerom u Njega, imaju vrijednost, imaju djejstvo. Učenje salavata i izgovaranje estagfirullah - po sto puta petkom, prije džume ili podne-namaza - donese olakšanje vjerniku i osnaži ga. I dova Junuzova, a.s., koju je učio dok je bio u ribi: La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu mine-z-zalimin okrijepi bogobojazne. I dova Musaova, a.s.: Rabbi šrahli sadri ve je-s-sirli emri vahlu-l-ukdete min lisani jefkahu kavli je učinkovita i blagodarna.

I uoči petka, jer petak zapravo i počinje s akšama u četvrtak, lijepo je ibadetiti. Uobičajeno je u bošnjačkomuslimanskim kućama sjećati se u ovoj noći Uzvišenog i svojih dragih merhuma. Prisnost i predah uz svoje bliske i drage, uz svoje ukućane, dobrodošao je u ovoj noći i u jutru poslije.

Upoznati se treba detaljnije s Poslanikovom tradicijom. Pronaći treba hadise u jednoj od vjerodostojnih zbirki o ponašanju i praksi Božijeg Poslanika u ovom blagoslovljenom danu. Ali i u drugim danima, i u drugim prilikama i neprilikama u kojima se nađu ili koje presretnu sljedbenike Poslanikovog ummeta, treba se znati ponašati u skladu s njegovom praksom. Poslanikova rješenja ili smjernice trebaju primjenjivati sljedbenici ummeta - primjereno osobnim mogućnostima i potrebama te primjereno prostoru i vremenu u kojem žive i djeluju. Lahkoću i univerzalnost Poslanikovih rješenja osjetiti je kadar pravovjerni koji voli svoga Poslanika više nego sebe, više nego svoje najrođenije. Allah, dž.š., obećava takvima Svoju pomoć, milost i oprost.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine