digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kada ćeš biti spreman strancu pokloniti bubreg, ako ne u ramazanu?

Autor: Senad Agić Juni 08, 2016 0

Post nas, između ostalog, uči da se žrtvujemo za drugog. Post, ako se pravilno aplicira, treba da izazove altruizam.

Strancu treba bubreg. Jesi li spreman da strancu pokloniš jedan svoj bubreg jedanko na početku ramazana i na kraju ramazana. Ako je odgovor da smo na kraju ramazana barem malo spremniji da strancu poklonimo bubreg, onda smo dopustili ramazanskom postu da nas učini boljim. Ovo ne smatramo ekstremnim altruizmom, jer ostao nam je onaj drugi bubreg. Ekstremni altruizam bi bio ako bi neko žrtvovao i odrekao se svoga doma iz ljubavi prema drugom, a on postao beskućnik. Ima i takvih slučajeva.

 

Ako bismo u prvoj trećini ramazana bili upitani da li smo spremni za drugog, za nekog koga i ne poznajemo, da žrtvujemo nešto od hrane, sigurnosti, komfora i namještaja svoje porodice, možda bi odgovor mogao biti i ovakav i onakav, ali je nemoguće da na kraju ramazana ili u drugoj ili trećoj trećini odgovor bude isti.

 

Nije slučajno sadekatul-fitr propisan da se daruje u trećoj trećini ramazana, pred sami bajram i nije slučajno da naš čovjek odluči da svoj zekat dadne upravo u ramazanu, premda se zekat može davati tokom čitave godine.

 

Braćo i sestre, činimo li dovoljno?

 

Prirodno je da smo se spremni žrtvovati za roditelje, prijatelje, djecu i bračnog druga. Ali, do koje smo mjere spremni da se radi Allahova zadovoljstva žrtvujemo za nekog koga ne poznajemo?

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine