digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prof. dr. Zuhdija Hasanović: Naši autoriteti ne raspravljaju na akademskom nivou

Autor: Elvedin Subašić Mart 23, 2015 0

S dr. Zuhdijom Hasanovićem razgovaramo o ispravnom načinu predstavljanja i odbrane ličnosti poslanika Muhammeda, a.s. i formalizmu u prakticiranju Sunneta; pogrešnom korištenju medijskog prostora; budućnosti studija islamskih nauka… Dr. Hasanović je šef Katedre hadisa na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Široj javnosti je naročito poznat kao predavač i daija, dok pisanom riječju tumači svakodnevni život kroz prizmu Hadisa, što doprinosi aktualizaciji hadisa i sunneta te edukaciji javnosti u islamskim principima. Za doprinos u hadiskim znanostima dobitnik je nagrade “Hasan-ef. Škapur” za 2014. godinu.

PREPOROD: Kada smo kod medija, koji motiv muslimana, ali prvenstveno njihovih vjerskih autoriteta, treba biti u medijima? Jesu li rasprave na akademskom nivou, ili bolje rečeno u skladu s islamskim principima?

HASANOVIĆ: Primijetno je danas da, kao i mnogo štošta drugog, muslimani ni medije, posebno ne elektronske, ne koriste u punom kapacitetu i na najbolji mogući način. Posebno je to slučaj s internetom i brojnim društvenim mrežama. I umjesto da nam društvene mreže omoguće bolji kontakt i jače uvezivanje s drugima, one nas vrlo često u suštinskom smislu udaljavaju jedne od drugih i otuđuju. Primjećujemo da generacije koje stasavaju vrlo teško i rijetko izravno razgovaraju i druže se.

Nažalost, negativna strana medija, pogotovo, interneta pokazala se i kod vjerskih autoriteta. Mediji su pokazali svu heterogenost i razuđenost razumijevanja islama kod nas. Svakoj osobi je dostupan internet i vrlo lahko o jednom istom pitanju može naći na desetine različitih tumačenja islama što dovodi ne do boljeg upoznavanja islama i homogenizacije i jačeg uvezivanja muslimanske zajednice, nego, naprotiv, do sve većih antagonizama među muslimanima i raslojavanja i rastakanja zajednice.    

Budući da je struktura gledalaca, odnosno slušalaca veoma različita vrlo teško je zadovoljiti sve ukuse, ali neophodno je nastojati da govor o islamskim vrijednostima u medijima bude aktualan, da govorimo o onome što nas se trenutno tiče i što nam je stvarni problem i na prihvatljiv i razumljiv način koji neće zbuniti, nego će usmjeriti one koji nas slušaju i da na osnovu uvida u islamsko mišljenje i praksu, izlažemo one stavove koji najviše odgovaraju trenutnim okolnostima.

Nažalost, rasprave nekih naših autoriteta nisu na akademskom nivou. Primijetno je da često u našem medijskom pojavljivanju znamo biti isključivi, sebični i narcisoidni. Najmanje nam je bitno doći do istine, rješenja, do stava u čemu je stvarni interes muslimana na ovim prostorima, interes Islamske zajednice. Uglavnom, je "moj interes" jedini koji se uočava, kojeg treba uvažavati i čemu treba sve podrediti. Otuda se dešava da dojučerašnji prijatelji međusobno izmjenjuju najgore uvrede i ružne riječi vrlo često prikazujući to kao branjenje interesa islama.

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 15 .februara 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine