digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Daleko su Istanbul i Beč

Danas u vremenu sveopće devalvacije vrijednosti i tranzicijskog moralnog meteža nije nimalo lahko poslati poruku mladim ljudima. Svjedoci smo da tu poruku kolikogod glasna bila ne uspijevaju poslati političari, intelektualci, vjerski lideri, novinari, profesori i ljekari... Bolje kazano, možda je i šalju, ali ona do mladih ne dopire! Vjerovatno tim porukama fali ona ključna komponenta - iskrenost.

 

 

Ovo je vrijeme kad se uči


Slovo po slovo, riječ po riječ

Sjedi mali, tu je tvoj dom

Daleko su Istanbul i Beč



Sad si mali tu na raskršću


Svi su pametni, svi šapuću


Ti ne vjeruj nikome na riječ


Svaki korak sam moraš preć'



Furaj mali sam sredinom


Furaj mali tom dolinom

Bog te čuva, ti pazi ljude

Pa šta bude neka bude.

Dokumentarac o životnom putu Edina Dervišhalidovića - Dine Merlina, najveće balkanske zvijezde pop muzike, kojeg je u nedjelju, 19. marta, ove godine, emitirala Al Jazeera Balkans došao je kao razgala u tmurnoj svakodnevici pesimizma i hroničnih političkih kriza koje ne traju samo u Bosni, već i u širem regionu. Topla intimna priča o životu čovjeka koji tako neopterećeno i bez kompleksa priča o svom životu, o svojim uspjesima i padovima koje je pretočio u stih i otpjevao u svojim brojnim hitovima, svjedočanstvo su vremena, prekretnice za Bosnu, ali bitnije, nose poruku za budućnost. 

Dinu Merlina nisu proslavile samo njegove pjesme koje su tako izvanredno nenametljivo ušle u naše uši, koje pjevušimo i kad smo radosni i kad smo tužni, i kad slavimo i kad gubimo, već njegova duhovna i duševna dubina, a posebno poruke koje redovno tokom i nakon svojih nastupa upućuje svojoj publici. A njegova publika su mladi - budućnost naše zemlje. 

Danas u vremenu sveopće devalvacije vrijednosti i tranzicijskog moralnog meteža nije nimalo lahko poslati poruku mladim ljudima. Svjedoci smo da tu poruku kolikogod glasna bila ne uspijevaju poslati političari, intelektualci, vjerski lideri, novinari, profesori i ljekari... Bolje kazano, možda je i šalju, ali ona do mladih ne dopire! Vjerovatno tim porukama fali ona ključna komponenta - iskrenost. Kako nam kazuju duhovni učitelji islama da bi poruka došla do srca mora biti poslana iz srca. 

U dokumentarcu o Dininom životu vidjela se upravo ta iskrenost čovjeka koji se ne stidi sebe i svoje okoline, svog porijekla i prošlosti, svojih vrlina i poroka, strahova i nadanja. Jer, kako kaže veliki Muhammed Asad, "samo prisustvo poriva, iskušenja i sukoba – mogućnost izbora – pretvara čovjeka, i samo njega, u moralno biće, biće obdareno dušom." 

Dino nam ustvari kroz svoju ličnu priču kazuje o Bosni i njenim iskušenjima i vrlinama. A svaka vrlina će razoriti samu sebe ukoliko izgubi skromnost. Upravo to je ono što velikan naše popularne muzike svojim riječima i djelom, pojavom na ulici, šetnjom gradom u svom stilu, toplim susretom u džamijskom haremu, osmijehom i pozdravom čini. "Jer, to što je iza nas, svi ljudi i dešavanja u našim životima, učinili su nas onim što smo danas, a ono što smo danas određuje naše sutra", kazao je nakon premijere dokumentarnog filma "Sredinom". 

Uz film koji je, vjerujem, mnogima uljepšao nedeljno večer, jer im je dodatno približio osobu koju više od tri decenije rado slušaju i razmišljaju o njegovim stihovima, mene je posebno obradovala odluka Gradskog vijeća Sarajeva da ovogodišnju Šestoaprilsku nagradu dodijeli upravo njemu. Sasvim opravdano! Ovo najviše društveno priznanje Sarajeva dodijeljeno mu je za ogroman doprinos razvoju kulture i umjetnosti, jer kao autor i izvođač svojom umjetnošću na najbolji način promovira kulturu i tradiciju naše domovine.

U filmu Dino priča i o svojim profesionalnim iskušenjima, o svojevrsnoj prekretnici kada čak razmišlja o prestanku bavljenja muzikom, o izlasku iz show-bussinessa, o teškom ličnom periodu nakon kojeg nastaje album "Sredinom". U nosećoj pjesmi ovog albuma Dino je ispjevao neku vrstu svog umjetničkog vasijjeta: "Pjesma koja je jako visoko pozicionirana kod mene, na koju sam zbilja ponosan je "Sredinom." Dakle, to je moj život, to sam ja. Furaj mali sam sredinom, furaj mali tom dolinom. Bog te čuva, ti pazi ljude, pa šta bude neka bude!" Ali ne samo to, Dino je ovom pjesmom napisao bosanski testament mladim generacijama kojeg im teško mogu prenijeti današnji lideri naše zemlje: "Ovo je vrijeme kada se uči/ slovo po slovo, riječ po riječ/ sjedi mali, tu je tvoj dom, daleko su Istanbul i Beč…" 

Također, da bi poruka bila primljena uz srce je potreban i lični primjer, a Dino je to svojim radom pokazao i dokazao. Kad bi svi radili svoj posao u ovoj zemlji na način na koji to radi Dino Merlin, duboko sam uvjeren da bi naša zemlja bila Švicarska. 

Mirnes Kovač

Mirnes Kovač je novinar i politički analitičar iz Sarajeva. Završio je Gazi Husrev-begovu medresu, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, a magistrirao je međunarodne odnose na Univerzitetu Sussex u Velikoj Britaniji. Bavi se praćenjem i analizom političkih procesa u regiji Bliskog istoka i Balkana. Predavač je na SSST-u, sarajevskom univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology. Pored prevodilačkog rada, autor je brojnih članaka i knjiga, a kao politički analitičar saradnik je Al Jazeere, Huffington Posta i drugih elektronskih i printanih medija. Član redakcije Preporoda je od 2006. godine.

Twitter

Facebook

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine