digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

LIVNO: Bošnjački raskorak

Autor: Ale Kamber Mart 07, 2015 0

Ova kolizija nastupnih termina MIZ Livno i livanjske BZK “Preporod” (čitaj SDA) za Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH se dešava već nekoliko godina od kada su se “preporodovci” osmjelili prirediti nastup-dva godišnje. Očito je da ne kordiniraju nikako po pitanju nastupa pa su oni kojima je namaz ispred priredbe uskraćeni istoj od početka prisustvovati.

 

Tambure ispred namaza

U subotu, 28.02.2015.godine je u organizaciji livanjske BZK “Preporod” održana akademija u povodu 1.marta-Dana nezavisnosti BiH. O značaju Dana nezavisnosti je govorio prof.dr. Šaćir Filandra, dekan FPN Sarajevo i jedan od čelnika BZK Preporod, dok su u zabavnom programu nastupili HKUD “Dinara”, polaznici livanjske Glazbene škole “Franjo Vilhar” i članovi muzičke i recitatorske sekcije livanjskog “Preporoda”. Kao i prethodnih godina, nastup sekcija HKUD “Dinara”, unutar kojih je primjetan značajan broj i bošnjačke djece, te učenika Glazbene škole koju pohađaju i bošnjačka djeca, bio je na solidnom nivou, kako i dolikuje akademiji, dok ”preporodovci” još trebaju dosta vježbati sevdalinke koje izvode u ovakvim prilikama, pa i recitacije, premda je ipak iskorak napravljen njihovim ovogodišnjim i prošlogodišnjim nastupima pošto ranijih godina na akademijama koje su organizirali nisu ni nastupali već samo bili domaćini hrvatskim društvima.

Bošnjački raskorak

I ovoga puta akademija organizirana od strane livanjskih Bošnjaka, jedina u Livanjskom kantonu, zakazana je u vrijeme jacije namaza pa se stotinjak Bošnjaka, uglavnom SDA-ovaca, među kojima su bili i kantonalni ministar Hikmet Hodžić, predsjednik OV Livno Sead Hadžijahić, te nekolicina SDA-ovih čelnika i članova iz Livna i susjednih općina odlučila radije za “akademiju”u Preporodu nego za namaz. I ne samo da su “vječiti čelnici” livanjskih Bošnjaka i ostali ljubitelji glazbe, tamburaša, pjevača i recitatora propustili namaz, već i jedno izuzetno zanimljivo i aktuelno predavanje u livanjskoj džamiji Ćurčinici u organizaciji MIZ Livno, održano iste večeri nakon akšam namaza. Svoje izlaganje, je kako i dolikuje prof.dr.Šefik Kurdić završio pred samu jaciju koju je kao i akšam klanjao u Ćurčinici prepunoj vjernika koji su došli čuti izlaganje na temu “Pravilno razumijevanje vjere u našem vremenu”. Oni koji su htjeli mogli su nakon predavanja i jacije namaza pogledati desetak minuta i akademiju. Ova kolizija nastupnih termina MIZ Livno i livanjske BZK “Preporod” (čitaj SDA) za Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH se dešava već nekoliko godina od kada su se “preporodovci” osmjelili prirediti nastup-dva godišnje. Očito je da ne kordiniraju nikako po pitanju nastupa pa su oni kojima je namaz ispred priredbe uskraćeni istoj od početka prisustvovati. Naravno, bilo je i onih koji su odslušali predavanje pa preskočili jaciju da bi stigli na akademiju, ali su najviše izgubili oni koji su mogli a nisu prisustvovali predavanju u Ćurčinici, odnosno koji su prednost dali “nezavisnosti” BiH pred zavisnošću prema Uzvišenom Stvoritelju svega , pa i Bošnjaka i BiH koja dejtonski raskomadana ni po jednom osnovu još u cjelosti nije nezavisna i ko zna kad će biti. U sali Preporoda centralna tema je bila BiH, a u centralnoj livanjskoj džamiji Ćurčinici Uzvišeni Allah dž.š. i pravilno razumijevanje vjere. U Gornjem gradu su se, dakle, opredjelili za Preporod/SDA i ljubav prema ovozemaljskim muzičko-poetskim čarolijama i materijalnim blagodatima, a u Donjem gradu za MIZ Livno i ljubav prema Bogu kao stvoritelju Zemlje i ljudi. I ne samo njihovim.

“Prošli put kad sam bio kod vas oko ove džamije je bilo problema, nisu vam dozvoljavali obnovu, a, evo, sada ste u prekrasnom objektu, u ovoj ljepoti, Allah vas nagradio i nagradiće, jer ste svi vi koliko, toliko, također doprinjeli njenom podizanju. A, poznato je, da će Allah dvorcem u džennetu nagraditi svakog vjernika koji sagradi džamiju makar veličine gnijezda čaplje. Život nije samo uživanje u materijalnim blagodatima koja su samo sredstvo da bi se došlo do cilja zbog čega nas je Allah dž.š. stvorio, a to je da obožavamo Allaha dž.š. Drugog cilja nema istinski vjernik. Ali, eto i među muslimanima se pojavljuje više struja i sekti koje se međusobno i ubijaju. A Allah nas je upravo stvorio različitima da se međusobno upoznajemo i u vjeru pozivamo a ne da se međusobno mrzimo i ubijamo. U džehenem idu i ubica i ubijeni ako su sablje jedan na drugoga digli. Musliman nema pravo dići ruku na brata, čak ni na pripadnika druge vjere ako nije napadnut. Ali se sve nekako kod nas i u svijetu izopačilo. Sve više robujemo materijalnom i formi a sve manje držimo do srčike, do suštine islama. Svi ovi sukobi u muslimanskom a i ostalom svijetu su plod anarhije i materijalnih interesa. Ne vladaju svijetom parlamenti, stranke niti predsjednici, već krupne korporacije, privatni kapital i interes velikih”, vazio je prof. Kurdić u prepunoj Ćurčinici. Posebno je istakao značaj namaza koji odvraća od ružnih djela. “Kad bi Bilal zaučio ezan Muhamed s.a.v bi problijedio slušajući ga kako lijepo i dojmljivo uči, odnosno poziva na namaz, u saf pred Allaha dž.š. jer valja pred Stvoritelja stati, račun položiti, moliti. Mi molimo Allaha dž.š.da nam namaze primi, a često nismo sigurni hoće li biti primljen, zato valja se koncentrirati, prema kibli okrenuti i zamisliti Kjabu pred sobom, klanjati svaki namaz kao da nam je posljednji, kao da ga klanjamo na sirat ćupriji sa džennetom desno, džehenemom lijevo, s melekom smrti iza leđa”, pojašnjavao je prof.Kurdić dok su Livnjaci upijali svaku njegovu upečatljivo izrečenu misao. Podsjetio je na tegobe Bošnjaka, na tegobe i livanjskih sve malobrojnijih Bošnjaka i drugih muslimana, a posebno na tegobe Palestinaca uzrokovane Izraelskom agresijom koju podržavaju i neke arapske zemlje, te dodao da iz svake tegobe postoji izlaz i to u obliku pobjede i na ovom, a posebno na onom, vječnom svijetu. “Kad bi samo naši dušmani iz posljednjeg rata znali kakva ih kazna čeka za zlodjela koja su nam učinili ne bi im doteklo maramica koliko bi od straha plakali pa makar svi Bošnjaci proizvodili maramice, a pobjeda je i susret sa našim ubijenim članom porodice i vjernikom u džennetu dok zlobnici, kamatari i svi drugi šejtanom zavedeni budu u vatri gorjeli”, zaključio je svoje izlaganje Kurdić, najavivši i skori izlazak Muslimove zbirke hadisa na kojoj je i sam radio i koja će se po promotivnoj cijeni od 180 KM moći naručiti preko MIZ, a predstavljene su i kupovane i neke od njegovih knjiga, uprkos sve većoj besparici i u Livnu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine