digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Al Jazeera Balkans: Predstavljen projekat „Sarajevo pod opsadom“

Autor: N. B. Decembar 14, 2015 0

Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vodeći regionalni medij Al Jazeera Balkans je danas predstavila projekt „Sarajevo pod opsadom“.

 

Opsada Sarajeva počela je petog aprila 1992. godine. Borbe su prestale 14. decembra 1995., kada je u Parizu zvanično potpisan Dejtonski mirovni sporazum. Opsada Sarajeva okončana je 29. februara 1996. godine.

Interaktivna web-platforma „Sarajevo pod opsadom“ je dostupna na bosanskom, srpskom i hrvatskom, kao i na engleskom, turskom i arapskom jeziku.

Njen sadržaj čine probrani dokumentarni filmovi, fotogalerije, interaktivni prikazi, mape, videomaterijali, nagrađivane priče i ključne informacije o slijedu događaja najduže vojne opsade jednog glavnog grada u modernoj historiji.

Platforma ostalog nudi i virtualni obilazak Tunela života i Historijskog muzeja u Sarajevu sa panoramskim (360°) snimcima lokacija, kao i jednostavno dijeljenje sadržaja na socijalnim mrežama.

„Uz veliku pomoć medijskih partnera i pojedinačnih donatora donosimo obiman arhivski foto i videomaterijal koji će, nadamo se, doprinijeti da se opsade Sarajeva sjećamo s pijetetom“, navode iz Al Jazeere Balkans.

Platformu „Sarajevo pod opsadom“ možete posjetiti ovdje: http://goo.gl/J0NeZe


Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine