digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Porodica i droga: Na što obratiti pažnju

Autor: Ajnija Omanić Mart 05, 2016 0

Roditelji su često zadnji koji primijete da se dijete izmijenilo. Mnogi su neprijatno iznanađeni, jedni poriču ovisnost njihove djece o drogi, dok drugi teško prihvataju trenutnu situaciju.

 

Disfunkcionalne porodice sa mnogo problema mogu pogodovati da se dijete okrene prema lošem društvu, ulici, da bude odgojno zapušteno.

Djeca koja počinju uzimati drogu karakterno se mijenjaju, ali su te promjene često diskretne; djeca kriju uzimanje bilo čega. Obično se u početku radi o eksperimentiranju sa drogom - narkofiliji. I narkofilija i narkomanija imaju karakteristične promjene ponašanja, poremećene socijalne komunikacije, a vidljive su, također i tjelesne promjene.

Prije svega, djeca gube odgovornost prema svakodnevnim obavezama, popuštaju u učenju i vladanju, zakašnjavaju u školu, bježe ili izostaju sa sati nastave, mijenjaju prijatelje i društvo. Češće izlaze noću, a po danu spavaju. Primjećeno je da jedan dio ovisnih o drogi često prenoći kod druga ili drugarice. Roditelji ponekad primijete da nestaje novca i stvari iz kuće, mada ovisnici nerijetko traže novac za nove knjige i školski pribor. Raspoloženje ove djece se mijenja vrlo često.

 

Socijalni poremećaji

Ovisnici dolaze u sukobe sa zakonom, sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, ponekad su vrlo kritični. "Svi su krivi, on je prav". Neobično pričaju, često problematizirano, za koje on/ona nudi rješenja. Ima slučajeva kada su agresivni, nepovezano pričaju i brzo reagiraju. Ovisnici lažu i varaju.

 

Tjelesni poremećaji

Tjelesne promjene ovisnika se vide na rukama od uboda igala, neobjašnjivo su umorni i pospani, nemaju apetita, a vidljivo je crvenilo i otečenost očnih kapaka. Često prave grimase na licu.

Na tijelu se vide i krvni podlivi, pojačane crvene vene na nogama i rukama oko tačke uboda. Usne su suhe, ispucale, jezik bijel, izbrazdan. Imaju sužene ili proširene zjenice, što ovisi o vrsti i količini uzetog narkotika.

Obrve su često izgorjele, a i pramenovi kose.

Na odijelu, obući i tijelu mogu se naći mrlje  krvi.

Ako drže ruke u džepovima možemo pažljivim uvlačenjem naše ruke naći unutra injekcije, trave, vatu, limun ili limuntos, metalne izgrorjele kašike sa otocima droge. Droga se može naći kod njih u raznim oblicima i pakovanju.

 

Savjeti roditeljima

- Roditelji ne smiju nikad izgubiti nadzor nad svojim djetetom:

- Dijete treba uključiti u sve životne obaveze porodice;

- Pazhite uvijek sa kim se vaše dijete druži;

- Razgovarajte sa djetetom prirodno i o najtežim situacijama u koje je dijete zapalo i zajednički tražite rješenje;

- Ne paničite - prevelika briga i stega se teško podnosi kod mladih. Nekad možemo ovakvim ponašanjem postići suprotan efekat;

- Djetetu treba stalno pomagati, a posebno u stresnim situacijama;

- Promjena mjesta školovanja, prelazak na nove zadaće, promjena mjesta stanovanja se lakše prihvate uz pomoć roditelja i staratelja;

- Uzajamna ljubav i odgovornost za porodicu daje uvijek pozitivne efekte.

 

Pomoć roditeljima čija su djeca ovisna o drogi

Ako slučajno nađete dijete da je omamljeno i posumnjate da je uzelo drogu okrenite ga brzo na bok, ispod glave mu stavite njegovu savijenu ruku, nogu koja je slobodna prebacite preko one koje je oslonjena na pod, oslobodite mu usta i po mogućnosti izvucite jezik. Ako povraća, očistite usta od povraćene mase.

Nazovite broj 94 i objasnite stepen hitnosti, kao i eventualno nađene tablete, prah, šprice u njegovoj blizini.

Pogledajte dijete ima li uboda i podljeva po koži, što vam može biti znak da posumnjate da je dijete ovisnik o drogi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine