digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Zašto zgrada FIS-a u Novom Pazaru nema građevinske dozvole

Autor: Decembar 06, 2016 0

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru je jedan od četiri fakulteta koji djeluje u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Nakon dugogodišnjeg rada u neadekvatnim uvjetima, te upornog odbijanja lokalnih organa uprave u Novom Pazaru da izdaju potrebne dozvole za gradnju, Mešihat i menadžement FIS-a odlučili su da počnu sa nadogradnjom postojeće zgrade. Ovaj čin na površinu je ponovo izbacio konstantnu opstrukciju izdavanja potrebnih dozvola Islamskoj zajednici, kojoj za 23 godine, uprkos podnošenju svih potrebnih zahtjeva, nije izdata nijedna dozvola za gradnju džamija. S druge strane, započeta nadogradnja je pokrenula burne političke reakcije širokih razmjera. Preporod je pitao dr. Envera Gicića, dekana Fakulteta za islamske studije, zašto nisu izdate potrebne dozvole, ko želi da se ovo pitanje prebaci isključivo na političku ravan i u vezi s ovim kako vidi dalji razvoj događaja?

U odgovoru dekan dr. Gicić je podsjetio da su lokalne vlasti u Novom Pazaru, predvođene liderima SDA i SDP Sulejmanom Ugljaninom i Rasimom Ljajićem, od 1996. godine permanentno donosile odluke o rušenju objekata Islamske zajednice: zgrade Medrese, zgrade vrtića Rewda, a sada Fakulteta za islamske studije, koji se nalazi na trgu Gazi Isa – bega, gdje je Isa-beg 1461. godine sagradio džamiju sa sibjan mektebom i posijao sjeme znanja.

On dalje kaže: „Islamska zajednica u periodu od 23 godine nije uspjela dobiti niti jednu potrebnu građevinsku dozvolu za izgradnju bilo kojeg objekta, iako je svaki put uredno podnosila zahtjev sa kompletnom potrebnom dokumentacijom, bilo da je riječ o džamiji, mektebu, medresi, gasulhani, u konačnici fakultetu. Fakultet za islamske studije 10 godina je radio u dosta skromnim uslovima. Fakultet se počeo zadnjih nekoliko godina rapidno razvijati, kako po broju smjerova po kojima je jedinstven i prepoznatljiv tako i po broju upisanih studenata, koji su izrazili želju da studiraju na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Povećanjem broja upisanih studenata prostorni kapaciteti kojima je Fakultet raspolagao nisu bili dovoljni, tako da nam se dešavalo da određena predavanja odložimo za drugi dan ili najblaže da budu održana u večernjim terminima. Fakultet nije posjedovao biblioteku, čitaonicu, a da ne govorimo o amfiteatru ili nekoj jezičkoj laboratoriji, informatičkom kabinetu itd.

Uvidjevši da je proširenje zgrade neminovno kako bi se obezbijedili potrebni prostorni kapaciteti Uprava Fakulteta je jednoglasno donijela odluku da se počne sa nadogradnjom zgrade Fakulteta za islamske studije, koja se nalazi na trgu Gazi Isa - bega.

Podučeni iskustvom da nam gradske vlasti neće dati saglasnost za nadogradnju zgrade Fakulteta za islamske studije, krenuli smo graditi kako bi stigli da završimo građevinske radove prije početka zime. I pored toga što je Gradska uprava stalno htjela rušiti objekte Islamske zajednici lično sam mislio da neće biti problema kada je u pitanju Fakultet za islamske studije, jer je on prva visokoškolska ustanova u Sandžaku, nalazi se na temeljima stare, prve džamije u Novom Pazaru, vakufu osnivača ovog grada, a pored svega toga željeli smo da oživimo sjećanje na džamiju osnivača Novog Pazara jer će dio zgrade biti pokriven kubetima koja asociraju na islamsku arhitekturu, podsjećaju na džamiju koja je nekada bila tu i nasilno srušena.

 

Cijeli tekst u Preporodu od 1. decembra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine