digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Bosanski Novi: 26 godina od najvećeg zločina nad Bošnjacima

Sva hvala i zahvala pripada jedino uzvišenom Allahu dželešanuhu, koji nam je propisao stvari koje su dobre, zdrave, lijepe i korisne po nas, hvala Allahu dž.š. koji nam je zabranio stvari koje su štetne i loše po nas, po društvo i cjelokupan ummet. Donosimo salavat i selam na časnog Poslanika i Miljenika Muhammeda s.a.v.s. na njegovu porodicu, njegove ashabe i na sve ljude koji su živjeli i umrli u vjeri Islamu. Maksuz selam svim našim bosanskim šehidima, moleći Allaha dž.š. da ih nagradi šehadetom.

Draga braćo, danas se navršava 26 godina od najvećeg pojedinačkog zločina na području naše opštine, zločina nad našim sugrađanima, našom braćom i sestrama, našim Novljanima. Na današnji dan prije 26 godina zločinci su iz samo njima znanih razloga na svirep način ubili 27 stanovnika naselja Alići i Ekići. Zločinci su ostavili djecu bez očeva, bez majki, supruge bez muževa, muževe bez supruga, ali nažalost i roditelje bez svoje djece. Allah dž.š. u Kur'anu kaže:


 مَنْ قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ  

Ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva, - kao da je svim ljudima život sačuvao. (el-Maida:32)

Na osnovu ovog ajeta zločinci su u Alićima i Ekićima ubili cjelo čovječanstvo, i to ne jedanput nego 27 puta.    

Svi smo već čuli nekoliko puta, ali Allah je ljude nazvao insanima, a to su oni koji zaboravljaju, pa podsjećam i sebe i Vas. Sa 22. na 23, juni 2018. se navršava 26 godina od zločina nad našim sugrađanima, nad našom braćom. Nažalost većina njih ni nakon toliko godina nije pronađena i dostojanstveno ukopana. S tim je zločin koji je počinjen prema njima još i veći, jer su zločinci njihova tjela koja su bila pokopana u jednu grobnicu na mjestu gdje se danas nalazi spomen ploča sa njihovim imenima, prekopali i posmrtne ostatke odvezli kamionima i istovarili u rijeku Sanu ili na neku drugu lokaciju. Mjesec maj, juni i juli su mjeseci zločina na području naše opštine, većina stanovništva je protjerana iz doline rijeke Japre u mjesecu maju 1992. godine, zločin u naseljima Alići i Ekići se desio u mjesecu junu 1992 godine, egzodus novljana u julu iste godine, kada je za jedan dan preko 10000 Bošnjaka muslimana moralo da napusti svoje toprake, zato su ova tri mjeseca, za Bošnjake Bosanskog Novog najteža i najtužnija u novijoj historiji. Bosanski Novi je prva opština u BiH koja je etnički očišćena.

Alići i Ekići nisu jedino mjesto gdje su ubijani Novljani, ali jesu mjesto gdje je ubijen najveći broj Novljana-Bošnjaka-muslimana u jednom danu te zbog toga upravo taj dan treba da bude podsjetnik ubijanja muslimana, na području Bosanskog Novog. Na taj dan trebamo svi da budemo u Alićima i Ekicima, da nas podsjeća na zlo koje nam je učinjeno, ali isto tako da ne dozvolimo da nam se to zlo opet dogodi. Na dan kada se obilježava godišnjica ubijanja naše braće i sestara u Alićima i Ekićima, nama Bošnjacima u Bosanskom Novom nesmije ništa biti preče od pojavljivanja na skupu, jer ćemo time spriječiti zaborav nad njima ali i sebe opominjati da nam se zlo nikada ne ponovi i da zlo i zločin koje je učinjen prema nama nikada ne smijemo zaboraviti.Ovo mjesto mora biti i jeste simbol stradanja svih Bošnjaka u proteklom ratu jer je u jednom danu ubijeno 27 nevinih ljudi koji nisu nikome zla učinili i nisu ništa bili krivi sem toga što su bili muslimani.Uzvišeni Gospodar šehidima Alića i Ekića, kao i svim šehidima će ako Bog da podariti obećanu nagradu-Džennet, zato obilježavanje ovog datuma treba više nama živima kako ne bismo zaboravili šta su naša braća i sestre preživjele te 1992. godine."

I sada, nakon punih dvadeset i šest godina od tog svirepog zločina, koji se desio upravo na samom pragu 21 stoljeća, i koji je prepoznat pred licem pravde svijetskih sudova, kao jednim u nizu mnogobrojnih zločina nad bošnjacima Bosne i Hercegovine, vlasti manjeg, genocidnog entiteta, negiraju, te u istom trenutku ponižavaju familiju i rodbinu žrtava, a i samu žrtvu, a s time i sve nas, razlogom što se izjednačuju izvršioci tih zločina, sa onim kojim su ti izvršioci nanjeli zlo. I mizerne kazne izvršiocima za zločine u ovim naseljima dovoljno govore o sudovima koji donose presude.

Mi smo dužni sjećati se naših šehida jer su oni živi u našim mislima i našim životima, a to ćemo najbolje dokazati time da se sutra okupimo u Alićima i Ekićima. Mi ne smijemo nikad više dozvoliti da nam se desi zločin koji nam se dogodio 1992. godine. Ono sto nam se desilo obavezuje nas da budemo jedinstveni i složni jer u protivnom bićemo izgubljeni, ne smijemo se dijeliti i svađati jedni sa drugima, upućivati ružne riječi i podmetati smicalice. Mi moramo biti privrženi svojoj vjeri, svojoj domovini, svom narodu, svojoj kulturi i tradiciji. Mi moramo u što većem broju posječivati stratišta da nam budu opomena i pouka da ne zaboravimo, jer ako zaboravimo desiće nam se ponovo.

Alići i Ekići su jedno od bezbroj mjesta stradanja Bošnjaka i mi u našim životima moramo posložiti svoje prioritete, da nam na prvom mjestu moraju biti duhovni, a onda materijalni odnosno da bi se ovakvim obilježavanjima morali odazvati u što većem broju i da ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi.

Ekići i Alići su simbol stradanja svih nevino ubijenih Bošnjaka muslimana Bosanskog Novog u proteklom ratu te da načelnik Opštine izabran i glasovima Bošnjaka treba da dođe u Aliće i Ekiće i da se pokloni nevinim žrtvama, da kaže da se ovaj zločin desio iskazajući saosjećanje sa porodicama te da pokaže da smo jednaki građani kao i svi drugi a ne da Bošnjake posjećuje samo kad su slavlja i veselja.

Bošnjaci nesmiju nikada zaboraviti šta se desilo na području cjelog Bosanskog Novog ali da ne pozivamo i ne tražimo osvetu, nego samo pravdu koja mora biti zadovoljena. Jer Allah kaže: ''Allah zahtijeva da se svačije pravo poštuje, dobro čini, i da se bližnjima udjeljuje, a razvrat i sve što je odvratno i nasilje zabranjuje; da pouku primite, On vas savjetuje.'' (An-Nahl, 90)      

Na području Bosanskog Novog prolivena je velika šehidska krv ali nalogodavci i izvršitelji zločina su se prevarili misleći da će Bošnjaka s ovih prostora nestati. Zbog svega ovoga, zbog svih zločina i genocida koji su počinjeni na nama muslimanima, moramo znati šta znači islam i da je islam naš spas i na ovom i na onom svijetu kao i pripadnost i svijest o islamu. Šehidi Alića i Ekića su opomena svim našim roditeljima da svoju djecu odgajaju u islamu, da ne smijemo dozvoliti da naša djeca ne znaju uzeti abdest, klanjati namaz ili proučiti Fatihu svojim roditeljima. Naša dužnost je da posjećujemo naše šehide i da ih nikada ne zaboravimo.  

Molimo Allaha da svim šehidima podari obećanu nagradu, njihovim porodicama sabura, da nam ovakvi skupovi budu opomena da nam se zlo i zločin nikad ne ponovi.

Glavni Imam MIZ Bosanski Novi, 

Saudin-ef. Hlivnjak, prof.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine