digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Visoki istražitelj njemačkog Bundeskriminalanta Klaus Zorn: Prava stvar je boriti se protiv ratnih zločinaca

Autor: Ajša H.H. Juli 09, 2018 0
Subašić predala spisak s 22.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine Subašić predala spisak s 22.000 osoba osumnjičenih za ratne zločine

U povodu obilježavanja 23. godišnjice obilježavanja Genocida u Srebrenici u Potočarima je 9. jula otvorena izložba Srebrenica – Genocid: Slikom kroz vrijeme.

Tom prilikom je predsjednica Udruženja „Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić uručila Plakete zahvalnosti visokom istražitelju i rukovodiocu tima Centralnog ureda njemačke federalne kriminalne policije (Bundeskriminalant) Klausu Zornu za izuzetan doprinos istraživanju genocida i ratnih zločina počinjenih u BiH u periodu 1991-1995.

Majka Munira je Plaketu zahvalnosti urućila visokom istražitelju Bundeskriminalanta ispred Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995., Udruženja „Pokret majke enklave Srebrenice i Žepe" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida.
"Meni je danas najvažnije da je s nama visoki istražitelj iz Njemačke koji je godinama istraživao genocid u BiH. I dalje će to istraživati. Zbog toga, ispred Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula 1995, Udruženja Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, poklonit ćemo mu jednu zahvalnicu da se sjeća svega što je uradio. Veliki broj zločinaca još uvijek hoda na slobodno. Ispred ove tri organizacije uručit ću mu spisak od 22.000 osumnjičenih za ratne zločine koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici", kazala je majka Munira Subašić napominjući da je ovaj spisak Vlada RS napravila 2005. godine. Poručila je, također da isti spisak posjeduju Sjedinjene Američke Države, kao i da će ga udruženja poslati i drugim zemljama u svijetu, te da zločinci ne misle da se igdje mogu sakriti.
„Hvala Vam draga Munira i svima vama. Priznanje koje ste mi upravo uručili me čini sretnim i ponosnim u isto vrijeme. Danas ovdje predstavljam Njmeačku federalnu kriminalne policije (Bundeskriminalant). Kao visoki istražitelj i rukovodilac tima Bundeskriminalantovog centralnog ureda za ratne zločine iskreno se zahvaljujem na ovoj časti. Duboko sam dirnut i ponosan da držim ovu nagradu u rukama, duboko sam dirnut da sam je dobio za ono što je bio moj redovni posao posljednjih 25 godina. Radio sam moj posao duboko motiviran i ubijeđen da radim pravu stvar, a prava stvar je boriti se protiv ratnih zločinaca. Draga Munira i svi vi, nosim ovu nagradu sa sobom kući, podijeliću je sa mojim timom. Nikada neću zaboraviti ovaj dan kada ste mi ukazali čast i nikada neću zaboraviti vas majke Srebrenice i Žepe. Hvala Vam majke“, kazao je Zorn u svom obraćanju po primanju Plakete zahvalnosti.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine