digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Al Husein: Useljenička politika EU je ksenofobna

Autor: Stampa Maj 02, 2015 0

Ženeva -„Evropska unija bi trebala zauzeti sofisticiraniji i hrabriji stav prema imigrantima, manje bezosjećajan pristup“, upozorio je visoki povjerenik UN za ljudska prava Zeid Ra'ad al - Hussein dan nakon prevrtanja broda blizu Libije u kome je bilo oko 900 osoba, skrećući pažnju da „Evropa okreće leđa nekima od najranjivijih migranata na svijetu i prijeti da Mediteran pretvori u grobnicu“.

 

Evropska politika prema imigrantima „kratkovidna je, kratkoročne političke reakcije, popustljiva prema ksenofobnim populističkim pokretima koji su zatrovali javno mnijenje o imigracijskom pitanju“, istakao je Al Husein i zatražio da EU otvori legalne kanale za useljavanje i prizna da, zapravo, treba niskokvalificiranu radnu snagu te da izbjeglice imaju pravo na azil, a porodice pravo na zajednički život. „Upravo je nedostatak regularnih kanala za useljavanje stvorio problem krijumčarenja ljudi, što je simptom, a ne uzrok problema, kazao je povjerenik UN Al-Husein i ocijenio da EU pokazuje „golem nedostatak suosjećajnosti“ i kritikovao ukidanje „hrabrog“ programa spašavanja na moru Sredozemnom moru koji je zamijenjen ograničenim programom kontrole granica Triton.„Prestanak spašavanja migranata u nevolji nije smanjio ni migracije ni krijumčarenje ljudi, već je samo izazvao više utapanja kao što pokazuje nedavna tragedija“, rekao je Al-Husein.

Međunarodne organizacije zajedno sa Save the Children kazali su kako su brodske nesreće na Mediteranu jednako strašne poput potonuća najvećeg broda na svijetu Titanika, koje se desilo prije 103. godine. Glasnogovornica organizacije Sarah Tyler podsjetila je kako je više od 1.000 osoba izgubilo život u vodama Mediterana, dodajući da je to skoro „poput potonuća Titanika“. 

„Vojno rješenje nije izlaz iz tragedije, koja se u ovom trenutku dešava na Sredozemnom moru“, rekao je Ban Ki Moon u intervjuu za italijanski list Stampa.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine