digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

May: Ako pobijede torijevci islamofobija će biti tretirana kao i antisemitizam

Autor: Daily Mail April 20, 2015 0

London-„Od svih policijskih snaga u Engleskoj i Walesu će biti zatraženo da registriraju antimuslimanki zločin iz mržnje i da ga tretiraju s istom ozbiljnošću s kojom se to radi sa antisemitskim napadima, ako pobijede torijevci na narednim izborima“, izjavila je britanska ministrica unutrašnjih poslova Theresa May za Daily Mail.

 

May je dodala da će policija morati zabilježiti napade usljed islamofobije kao izdvojenu kategoriju, upravo onako kako se to radi sa antisemitskim zločinima.

Trenutno neke od policijskih uprava uključujući londonsku Metropolitan Police, registriraju zločine uslijed islamofobije kao takve. Ostale uprave ih kategoriziraju kao zločin iz mržnje ili određena kaznena djela kao što su napad ili teške tjelesne ozljede.

Muhammed Amin iz asocijacije za primanje prijava o zločinima iz mržnje zbog islamofobije Tell Mama, ocijenio je izjave Therese May kao „pozitivne korake naprijed“.

Muslimansko vijeće u Britaniji je također pozdravilo ovu inicijativu. Sacranie, bivši sekretar Vijeća, je izjavio da će ova promjena dovesti u istu ravan muslimansku i jevrejsku zajednicu.

Komentatori podsjećaju da je Islamska komisija za ljudska prava (IHRC) proglasila britansku ministricu unutrašnjih poslova Theresa May za najvećeg islamofoba godine optužujući je da je „vodeća snaga u uvođenju represivnih zakona usmjerenih protiv muslimanskih zajednica“. IHRC je za  islamofoba godine proglasio i satirični list Charlie Hebdo zbog „kontinuiranog poticanja islamofobnog sentimenta kroz karikiranje Poslanika Muhammeda kao teroriste i ismijavanje vjere“.

Među onima koji šire dezinformacije o islamu i pridonose negativnoj medijskoj slici muslimana u javnosti IHRC je imenovao televiziju Fox i film Američki snajper. 

 

Priredila: Ajša Hafizović Hadžimešić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine