digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Imami iz Velike Britanije: Informacijama sa terena protiv ISIL-a

Autor: Ajša H.H. Mart 27, 2016 0

Bagdad - Delegacija imama iz Velike Britanije posjetila je sredinom mjeseca marta Irak u okviru aktivnosti zaštite mladih od ideologije ISIL-a. Tokom osam dana, koliko su boravili u Iraku, imami su bili i na prvim linijama odbrane od ISIL-a, izvještava The Independent

 

„Cilj misije je da se na licu mjesta „naoružamo“ informacijama koje će nam pomoći u suprotstavljanju ovoj opasnoj ideologiji kako bismo zaštitili našu omladinu koja nasjeda na propagandu koju ISIL širi društvenim mrežama“, izjavio je za irački list Al-Hurra Mustafa Field, predvodnik misije imama. „ISIL ima veoma moćnu propagandnu mašineriju i u stanju je da se infiltrira tamo gdje su umovi mladih ranjivi čime oni bivaju izloženi opasnostima o kojima ništa ne znaju. Želimo pokazati da možemo zaštititi našu zajednicu uz kvalitetne i istinite informacije o onome što se zaista dešava na terenu. Time iskazujemo naše istinsko opredjeljenje – opredjeljenje nas muslimana iz Velike Britanije, da nećemo stajati postrani i samo promatrati ovu užasavajuću brutalnost. Želimo aktivno učestvovati u uništenju ideologije ISIL-a“, istakao je Field napominjući da je u medijima i na društvenim mrežama prisutna jednodimenzionalna slika o dešavanjima u Iraku i Siriji.

U delegaciji imama VB je bio i imam iz čijeg džemata su se mladi priključili ISIL-u, kao i imam koji radi u vladinim organima na sprječavanju odlazaka mladih u redove nasilnih ekstremista.

„Vidimo ove planetarno tragične kolone izbjeglica, ali ne vidimo da je glavni uzročnik tih kolana djelovanje ISIL-a“, istakao je Field dodajući da, također, u medijima nema vijesti o zajedničkom djelovanju sunnija i šiia protiv ISIL-a, a što se u Iraku upravo dešava.

Delegacija iz Velike Britanije je posjetila i kamp izbjeglica Jezida u Iraku. „Kao lideri muslimana u našoj zemlji trebamo pokazati solidarnost sa manjinskim grupama i tako potvrditi da nam je cilj zaštita ljudi i humanost“, istakao je Field.

Naredna aktivnost u ovom programu je posjeta iračkih imama, i sunnitskih i šitskih, džematima u Velikoj Britaniji.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine